Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε «για πιθανότητα διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα»

Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε «για πιθανότητα διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Κατά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο στα Σκόπια για τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε μία προς μία τις αλλαγές τονίζοντας ότι η ψήφιση αυτών των αλλαγών στο Σύνταγμα θα ωθήσει την Ελλάδα να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της χώρας ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε παρατήρηση του βουλευτή του δεξιού «αρχαιομακεδονικού» VMRO-DPMNE, Τράιτσο Ντίμκοφ, ότι με την αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους «Μακεδόνες» στις γειτονικές χώρες, ο Ζόραν Ζάεφ είπε:

«Η χώρα παραμένει, φυσικά, η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η Μακεδονία θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών».

Όσον αφορά τους «Μακεδόνες» στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για αυτούς, ειδικά για το Αιγαίο, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια- από την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας» και ότι με αυτήν τη συμφωνία ενδέχεται (υπάρχει η πιθανότητα) η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα (πρωτότυπο: има шанси македонскиот јазик да се изучува во Грција), όπως σημειώνει η Βέτσερ και αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το TRIBUNE επισημαίνει

Ο Ζόραν Ζάεφ επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα αναθεωρεί μονομερώς τη Συμφωνία των Πρεσπών, ιδίως στη ρητορική του, προσπαθώντας να «ικανοποιήσει» τους ακροδεξιούς ρωσόφιλους «αρχαιομακεδόνες».

Για την Ελλάδα δεν υπάρχει καμία «μακεδονική μειονότητα» στο ελληνικό έδαφος. Για τον Ζόραν Ζάεφ προφανώς και υπάρχει.

Δεν ξέρουμε ακριβώς πόση βαρύτητα δίνουν στις δηλώσεις αυτές στο υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζουμε όμως δημοσίως την ανησυχία μας ότι δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία.

Το TRIBUNE υπερασπιζόμενο το αυτονόητο, λέει ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν διαφυλάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών και συνεχίσει να «επιτρέπει» στον Ζάεφ να την αναθεωρεί μονομερώς, τότε ανοίγει πραγματικά ο ασκός του Αιόλου με τη Συμφωνία να έρχεται τελικά διάτρητη στην ελληνική Βουλή, η οποία θα έχει τότε κάθε λόγο να μην επικυρώσει τις μονομερείς αναθεωρήσεις του Ζάεφ.

Είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να διαφυλάξει το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και να μην κάνει τα «στραβά μάτια», διότι έτσι η Συμφωνία υπονομεύεται αντί να υποστηρίζεται.

Η ανησυχία του TRIBUNE είναι μεγάλη για το πώς γίνεται το τελευταίο διάστημα ο χειρισμός του Σκοπιανού και κρούει δημοσίως τον κώδωνα του κινδύνου -μετά από σχετική περίοδο χάριτος- τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι όσοι σήμερα θεωρούν τους εαυτούς τους πιθανόν ακλόνητους να σκέφτονται ότι υπάρχει και επόμενη ημέρα.

Σχετικά άρθρα