Η Σερβία δεν χρειάζεται «λεκτικές αντιδράσεις» της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ίβιτσα Ντάτσιτς, αναφερόμενος στην καταδίκη της απόφασης της Πρίστινα να επιβάλει 100% τελωνειακό φόρο στα σερβικά αγαθά.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πείσει την Πρίστινα να αποσύρει την κίνηση της, δήλωσε ο Ντάτσιτς σε συνέντευξή του.
Η μόνη ορθολογική λύση θα ήταν η ακύρωση του τελωνειακού φόρου, η οποία είναι δυνατή «υπό την πίεση της Ουάσινγκτον, επειδή η Πρίστινα λειτουργεί με τηλεχειριστήριο.
Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον πρέπει να αντιδράσουν σωστά στην κίνηση που είναι «πρωτοφανής στον πολιτικό και οικονομικό τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ανέφερε πως «έχουμε στείλει ένα σαφές μήνυμα: δεν θέλουμε να επιδεινωθεί η κατάσταση.
»Δεν θέλουμε, με τις δικές μας κινήσεις, να δημιουργήσουμε μια κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι «οι δύο πλευρές είναι ανεύθυνες».
Αλλά περιμένουμε τις αντιδράσεις», ενώ ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ «εμπλέκονται» στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας προκειμένου «να ανοίξει η πόρτα των συνομιλιών».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ούτε η Ουάσινγκτον, ούτε η Ρωσία, ούτε και η Κίνα συμμετέχουν στη διαδικασία που συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι Σέρβοι πρέπει να είναι ειρηνικοί και να έχουν μια ορθολογική προσέγγιση στο πρόβλημα αυτό», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στους Σέρβους ηγέτες στο Κόσοβο.
Τα «εθνικά και κρατικά συμφέροντα» πρέπει να υπερασπιστούν μέσω συντονισμένων προσπαθειών με την κυβέρνηση.
Ο Ντάτσιτς ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι η Πρίστινα βρισκόταν σε δύσκολη θέση, γεγονός που ήταν και ο λόγος για τον οποίο «λήφθηκε μια απελπισμένη κίνηση.
»Πρέπει τελικά να κερδίσουμε στο πολιτικό πεδίο, όχι μόνο σε πολέμους».
Τέλος, επανέλαβε ότι η Πρίστινα παραβίασε τη συμφωνία των Βρυξελλών και πρότεινε ότι το Κόσοβο δεν θα γίνει κράτος μέλος των διεθνών οργανισμών όπως η Ιντερπόλ, η UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΗΕ «με τη βία».