Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία απειλεί στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά δεν τολμά να «κουνηθεί» γιατί τρέμει τις ΗΠΑ

Η Τουρκία απειλεί στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά δεν τολμά να «κουνηθεί» γιατί τρέμει τις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ExxonMobil, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Χουλουσί Ακάρ,

Την ώρα που το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ExxonMobilQatar Petroleum βρίσκεται στο «Τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ και ερευνά για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία εκτοξεύει νέες ανοιχτές απειλές με αποδέκτη όποια εταιρεία τολμήσει να δραστηριοποιηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο, η εμπλοκή των ΗΠΑ φαίνεται πως εμποδίζει την Άγκυρα να κλιμακώσει, στο συγκεκριμένο σημείο τουλάχιστον, την ένταση.

Διαρκές τουρκικό επιχείρημα είναι η διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρά τη συντήρηση ενός «εμπόλεμου» κλίματος που εφαρμόζει η Τουρκία και τούτο διότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εκτιμάται ότι είναι πλούσια σε κοιτάσματα αερίου, με αποτέλεσμα να καθίσταται πηγή διαρκούς έντασης μεταξύ της Άγκυρας και της Λευκωσίας και όχι μόνο.

Η αυστηρή προειδοποίηση προς τις εταιρείες που συνεργάζονται με τη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εξορύξεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, που έστειλε η Τουρκία, ότι «τέτοιες ενέργειες πλήττουν την περιφερειακή σταθερότητα» κινούνται σε αυτή την ρητορική.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίτ Ακσόι, υπογράμμισε ότι οι εξορύξεις της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, «προκαλούν αναταράξεις στις ευαίσθητες ισορροπίες» της ανατολικής Μεσογείου.

«Προειδοποιούμε εκ νέου τις εταιρείες που συμμετέχουν στις μονομερείς έρευνες και εξορύξεις, και τους υπενθυμίζουμε ότι η κατανομή του φυσικού πλούτου της Κύπρου σχετίζεται με τον πυρήνα του κυπριακού ζητήματος» έσπευσε να προσθέσει.

Προανήγγειλε παράλληλα, ως αντίποινα, την έναρξη εξορύξεων στη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Κύπρου, όπου έχει λάβει άδεια η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία «Turk Petrolleri» από την κυβέρνηση του «Ψευδοκράτους».

Μεσόγειος, ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ και οι… χάρτες

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι την ένταση τη συντηρεί η στάση της Αθήνας και της Λευκωσίας, ενώ το Casus Belli και οι τουρκικοί χάρτες για τα όρια της υφαλοκρηπίδας πάνε και έρχονται.

Oι χάρτες που παρουσίασε στη λυβική κυβέρνηση, πριν από λίγες μέρες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έρχονται ως συνέχεια της προσπάθειας της Άγκυρας να αποδείξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να «σφετεριστεί» όχι μόνο την τουρκική, αλλά και τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα με σκοπό να στερήσει τα «κοινά σύνορα» μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται πως ο Ακάρ είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να περιορίσει την Τουρκία σε υφαλοκρηπίδα μόλις 41.000 τ. χλμ., με την Ελλάδα και την Κύπρο να«διεκδικούν για λογαριασμό τους 104.000 τ.χλμ.» σε βάρος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης.

Διπλωματικές πηγές: Γνωστοί οι χάρτες Ακάρ

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΙΒΝΑ, τονίζεται ότι πρόκειται περί γνωστών χαρτών, ορισμένοι από τους οποίους εδράζονται σε επίσης γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς, ενώ άλλοι απλά αναπαράγονται στα ΜΜΕ.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα τοποθετείται με σαφήνεια συστηματικά τόσο σε διπλωματικό όσο και αμυντικό επίπεδο, πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Σχετικά άρθρα