Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Οι φωτιές στην Καλιφόρνια άναψαν με λέιζερ εξ ουρανού» ισχυρίζονται Αμερικανοί συνωμοσιολόγοι (φωτο)

«Οι φωτιές στην Καλιφόρνια άναψαν με λέιζερ εξ ουρανού» ισχυρίζονται Αμερικανοί συνωμοσιολόγοι (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Θεωρίες Συνωμοσίας, Καλιφόρνια, Πυρκαγιά, Φωτιά, Φωτογραφίες,

Δεν έχασαν καιρό οι συνωμοσιολόγοι. Ενώ μαίνεται η μεγάλη καταστροφή στην Καλιφόρνια από τη πύρινη λαίλαπα, που έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες αγνοούμενους και δεκάδες χιλιάδες άστεγους, ακροδεξιοί συνωμοσιολόγοι διαδίδουν στο διαδίκτυο ότι οι φωτιές ξέσπασαν από «στοχευμένες ακτίνες» που έπεσαν από τον ουρανό.

Φωτογραφίες που διακινούνται στο Twitter και στο Facebook δείχνουν μυστηριώδεις ακτίνες να πέφτουν στη γη, σε σημεία που στη συνέχεια υποτίθεται ότι εκδηλώθηκαν εστίες φωτιάς.

Κανείς βεβαίως δεν προσκομίζει την παραμικρή απόδειξη για τη γνησιότητα των φωτογραφιών, ή ότι πράγματι σχετίζονται με τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 8 Νοεμβρίου, έκαψαν μέχρι στιγμής 550.000 στρέμματα δασικής γης, κατέστρεψαν σχεδόν 10.000 σπίτια και στέρησαν τη ζωή σε τουλάχιστον 71 άτομα.

Η πρόγνωση καιρού ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις στην Καλιφόρνια, αναμένεται να υποδαυλίσει ακόμα περισσότερο εκείνες τις θεωρίες που υποστηρίζουν ότι κυβερνήσεις διαθέτουν τεχνολογία για τον έλεγχο του καιρού, για την πρόκληση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών.

Είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης να καταφεύγει σε δεισιδαιμονίες, προλήψεις και σε θεωρίες συνωμοσίας για να «εξηγήσει» ότι αδυνατεί να κατανοήσει ή αρνείται να δεχθεί, όπως σε περιπτώσεις μεγάλου πόνου και δυστυχίας.

Να σημειωθεί ότι όπως στην Ελλάδα έτσι και στις ΗΠΑ είναι οι ακροδεξιοί συνωμοσιολόγοι που διαδίδουν τις θεωρίες τους. Εν προκειμένω ότι οι φωτιές στην Καλιφόρνια ξεκίνησαν από λέιζερ.

Ο συνιδρυτής της αμερικανικής Νέας Δεξιάς, Μάικ Τόουκς, είναι ένας από εκείνους που πρωταγωνιστούν στη διάδοση της θεωρίας συνωμοσίας για εμπρησμό από λέιζερ.

Δημοσίευσε ένα βίντεο, με την άσφαλτο να έχει τρυπήσει σε συγκεκριμένα σημεία από την πυρκαγιά και ισχυρίζεται ότι πυροσβέστης τον διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν προκαλείται από φωτιά.

Σε άλλη ανάρτησή του «δείχνει» τις εμπρηστικές ακτίνες λέιζερ:

Φυσικά δεν είναι ο μόνος που διακινεί τέτοιες εικόνες και θεωρίες:

Δημοσίευσε μάλιστα και έναν «πιθανό εμπρηστή», ένα ντρον με ακτίνες λέιζερ:

Εδώ βλέπετε εικόνες με αυτοκίνητα που από τις υψηλές θερμοκρασίες έλιωσαν τα μέταλλα τους. «Ανεξήγητα φαινόμενα» για τον Μάικ Τόουνς.

Παρατίθεται και ένα Tweet πυροσβέστη που βεβαιώνει ότι να λιώνουν τα μέταλλα των αυτοκινήτων «δεν είναι φυσιολογικό».

Η επόμενη ανάρτηση, άλλου χρήστη του διαδικτύου, υποστηρίζει ότι οι δασικές φωτιές δεν λιώνουν το αλουμίνιο. Αυτό το κάνουν, όπως υποστηρίζει, υπερσύγχρονα όπλα:

Διακινείται και η ακόλουθη φωτογραφία για να αποδείξει ότι η πυρκαγιά ήταν «στοχευμένη», αφού έκαψε μόνο τα σπίτια και άφησε σχεδόν ανέγγιχτα τα δένδρα:

Ωστόσο, ο ακόλουθος λογαριασμός, που πήρε και τα λιγότερα λάικ και αναπαραγωγές (retweet), απέδειξε ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν καμία σχέση με τις φωτιές αλλά με εκτοξεύσεις πυραύλων κι άλλα. Μάλιστα παρέθεσε και τα σχετικά λινκ, από όπου οι ακροδεξιοί συνωμοσιολόγοι πήραν τις εικόνες για να διαδώσουν χάος και πανικό ανάμικτο με προλήψεις και δεισιδαιμονία.

Να θυμάστε πάντα την προειδοποίηση του Πλάτωνα: Όσο μεγαλύτερο ψέμα πει κανείς τόσο περισσότεροι θα το πιστέψουν.

Σχετικά άρθρα