Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Κόσοβο θα μετονομαστεί σε «Βόρεια Αλβανία»; – Είχε προταθεί και το όνομα «Δαρδανία»

Το Κόσοβο θα μετονομαστεί σε «Βόρεια Αλβανία»; – Είχε προταθεί και το όνομα «Δαρδανία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Κόσοβο (Κοσσυφοπέδιο) μετά την επικείμενη συμφωνία του με τη Σερβία θα μετονομασθεί σε «Βόρεια Αλβανία», σύμφωνα με τον Αλβανό σχολιαστή Έρβιν Σκουλάκου.

Ο Χασίμ Θάτσι, ο πρόεδρος του Κοσόβου, προσκλήθηκε στο Παρίσι με την ευκαιρία των 100 ετών από τη λήξη του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων, ισχυρίζεται ο Σκουλάκου και επικαλούμενος πηγή του συνεχίζει ότι θα υπογραφεί στο Παρίσι η συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και την πρώην αυτόνομης επαρχίας της.

Το αντάλλαγμα των Αλβανών Κοσοβάρων στους Σέρβους είναι ότι θα αλλάξουν το όνομα της χώρας τους.

Δηλαδή, θα μετονομαστούν σε Βόρεια Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο θα συνεχίζει να ονομάζεται μόνο το έδαφος όπου κατοικούν Σέρβοι.

Ο Σκουλάκου τονίζει ότι η πηγή του είναι εγκυρότατη και το παρελθόν έχει επαληθευτεί.

Ο Ρούγκοβα ήθελε το όνομα Δαρδανία

Ο πρώτος πρόεδρος του Κοσόβου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ήθελε το Κόσοβο να πάρει την αρχαία του ονομασία, Δαρδανία και οι κάτοικοί του να είναι Δάρδανοι.

Είχε φτιάξει μάλιστα και σημαία του Κοσόβου που πάνω σε ένα δικέφαλο αετό έγραφε «Δαρδανία».

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δάρδανος ήταν ένας από τους γιους του Ιλλυριού.

Στην ελληνική μυθολογία ο Ιλλυριός ήταν ο τελευταίος γιος του Κάδμου και της Αρμονίας.

Γεννήθηκε κατά την εποχή της εκστρατείας εναντίον της Ιλλυρίας, οπότε και η χώρα αυτή πήρε το όνομά του.

Προς τα τέλη της ζωής τους, οι γονείς του Ιλλυριού, αλλά και ο ίδιος, έφυγαν από τη Θήβα και πήγαν στην Ιλλυρία, έχοντας πάρει τη μορφή φιδιών ή δρακόντων.

Εκεί πέθαναν και εκεί ενταφιάσθηκαν. Τους «τάφους» τους, τους έδειχναν στους ιστορικούς χρόνους της αρχαιότητας.

Σύμφωνα με μία άλλη παράδοση, ο Κάδμος και η Αρμονία ήταν Ιλλυριοί και ο Κάδμος είχε οδηγήσει ιλλυρικά στρατεύματα εναντίον ελληνικών πόλεων.

Μία άλλη παραλλαγή του μύθου, δημιουργημένη από λόγια πρόσωπα, αναφέρει ότι ο Ιλλυριός ήταν γιος του Πολυφήμου και της Γαλάτειας, αδελφός του Κελτού και του Γαλάτη.

Ο Ιλλυριός είχε έξι γιους και αρκετές θυγατέρες, από τις οποίες τρεις είναι γνωστές με τα ονόματά τους.

Πιο συγκεκριμένα, παιδιά του Ιλλυριού ήταν οι: Έγχελος, Αυταριέας, Δάρδανος, Μαίδος, Ταύλας, Περραιβός, Παρθώ, Δαορθώ και Δασσαρώ.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Κάδμος -ο πατέρας του Ιλλυρίου- ήταν ο ιδρυτής και ο πρώτος βασιλιάς της Θήβας.

Ήταν γιος του βασιλιά της Φοινίκης, Αγήνορα και της Τηλέφασσας (της κόρης του Νείλου, σύμφωνα με μια εκδοχή) και αδερφός της Ευρώπης, του Φοίνικα, του Κίλικα και του Θάσου.

Από την πλευρά του πατέρα του καταγόταν από το μυθικό βασιλιά της Αιγύπτου, τον Έπαφο, το γιο του Δία και της αργίτισσας Ιώς, όταν εκείνη κυνηγημένη από την Ήρα έφτασε, μεταμορφωμένη σε αγελάδα, στη χώρα του Νείλου.

Ο Ευσέβιος αναφέρει ότι ο Κάδμος ήλθε στην Αθήνα το 1479 π.Χ και σύμφωνα με το «Πάριον Χρονικόν» εγεννήθη το 1540 π.Χ.

Ο Αγήνορας, o μυθολογικός βασιλιάς της Τύρου της Φοινίκης, αναφέρεται στη Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου ως γιος του θεού Ποσειδώνα και της Λιβύης, εγγονός του Επάφου και δίδυμος αδελφός του Βήλου.

Στην ελληνική μυθολογία ο Έπαφος ήταν γιος του Δία και της Ιούς, που ίδρυσε πολλές πόλεις στην Αίγυπτο.

Όλοι αυτοί οι βασιλικοί οίκοι είχαν καταγωγή από το Άργος της Πελοποννήσου, που εκείνη την πανάρχαια εποχή ήταν το επίκεντρο του ελλαδικού «Αργίτικου» κόσμου.

Οι Αργείτες ή Αχαιοί ή Δαναοί, όπως τους συναντάμε να αποκαλούνται στην Ιλιάδα, αργότερα θα μετονομαστούν σε Έλληνες. Προηγουμένως οι Αργείτες ονομάζονταν Πελασγοί.

Το Κόσοβο εκτός Σερβίας

Το Κόσοβο ή Κοσσυφοπέδιο είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή και ένα μερικώς αναγνωρισμένο κράτος στα Βαλκάνια το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το Φεβρουάριο του 2008 με το όνομα Δημοκρατία του Κοσόβου.

Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί και η χώρα από το 1999 βρίσκεται υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ.

Η λέξη Κοσσυφοπέδιο προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό κόσσυφος (κοτσύφι) και πεδίο (πεδιάδα, έκταση).

Αποτελεί το πεδίο της μάχης του Κοσσυφοπεδίου του 1389 όπου ηττήθηκαν οι Σέρβοι από τους Τούρκους.

Την 17η Φεβρουαρίου 2008, η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε, μονομερώς, την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία όμως δεν αποδέχθηκε την απόσχισή του, θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αυτόνομη επαρχία της Σερβίας και προσέφυγε στον ΟΗΕ.

Το ανεξάρτητο Κόσοβο αναγνωρίσθηκε άμεσα από κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των τεσσάρων μεγάλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία) μεταξύ άλλων, ενώ κάποιες άλλες, όπως η Ρωσία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, θεωρούν την απόσχισή του παράνομη.

Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει επίσης, το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Επί του παρόντος 113 χώρες-μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν το Κόσοβο, καθώς επίσης το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας, η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν), οι Νήσοι Κουκ και το Νιούε.

Νόμισμα στο Κοσσυφοπέδιο είναι, de facto, το ευρώ.

Σχετικά άρθρα