Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μονομερείς ενέργειες με τους υδρογονάνθρακες βλέπει ο συνεργάτης του Ερντογάν Εγκεμέν Μπαγίς

Μονομερείς ενέργειες με τους υδρογονάνθρακες βλέπει ο συνεργάτης του Ερντογάν Εγκεμέν Μπαγίς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βαλκάνια, Εγκεμέν Μπαγίς, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

«Είναι αλήθεια ότι μακρόχρονα και ουσιώδη προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν σε μία νύχτα, είναι ανάγκη να εστιάσουμε στην επίλυση των προβλημάτων μέσα από τον διάλογο», ήταν η παραδοχή με την οποία ο στενός του συνεργάτης του Ρ.Τ.Ερντογάν και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, έκλεισε την τοποθέτησή του στην 1η ενότητα του «Thessaloniki Summit 2018», με θέμα το γεωπολιτικό μέλλον των Βαλκανίων.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μπαγίς επισήμανε:

«Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο γειτονικά κράτη που διαδραματίζουν κεντρικούς ρόλους στην περιοχή, έχουμε κοινή ιστορία, μα πιο σημαντικό έχουμε κοινό μέλλον».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε η Τουρκία συμμετείχε στις συναντήσεις που έγιναν στο Κρανς Μοντανά και «η θετική της προσέγγιση και πρόθεση που εξέφρασε, όπως και οι Τουρκοκύπριοι είναι σε γνώση σχεδόν του συνόλου της διεθνούς κοινότητας.

»Μόνο μία συμφωνία βασισμένη στον διάλογο και τη διπλωματία μπορεί να οδηγήσει σε μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στην κατεύθυνση αυτή», υπογράμμισε, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι «στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων η επιμονή σε μονομερείς δραστηριότητες με στόχο την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων του νησιού, σαφέστατα δεν θα είναι παραγωγική για τις μακροπρόθεσμες θετικές προσδοκίες μας σε ό,τι αφορά την περιοχή».

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια ο κ. Μπαγίς επισήμανε ότι η Τουρκία πλήρως και ενεργά υποστηρίζει την ενσωμάτωση των βαλκανικών χωρών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι «βλέπουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως ένα σημαντικό βήμα στην επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος, υποστηρίζουμε πλήρως τον διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας, έχοντας την πεποίθηση ότι η εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας- Κοσόβου είναι το κλειδί για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

«Επίσης, υποστηρίζουμε σθεναρά την ενότητα, εδαφική ακεραιότητα και σταθερότητα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και την ενσωμάτωσή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

»Παρόλα αυτά διάφοροι κύκλοι και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς εταίροι μας, προσπαθούν σθεναρά να προσδώσουν στην Τουρκία την ετικέτα του παράγοντα αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.

»Αυτές οι προσπάθειες είναι ανεδαφικές και παράλογες, εκτός αν εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και στόχους», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα