Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο «αρχαιομακεδόνας» Νίκολα Γκρουέφσκι ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία του Όρμπαν

Ο «αρχαιομακεδόνας» Νίκολα Γκρουέφσκι ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία του Όρμπαν

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, ο «αρχαιομακεδόνας» Νίκολα Γκρουέφσκι, κατέφυγε στην Ουγγαρία του Βίκτορα Όρμπαν, όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Αυτό έγραψε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Facebook το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ στη χώρα του τον καταζητεί η Αστυνομία να τον συλλάβει για να τον οδηγήσει στη φυλακή.

«Τις τελευταίες μέρες έχω λάβει αμέτρητες απειλές για τη ζωή μου. Είμαι στη Βουδαπέστη τώρα, και ζήτησα πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές Αρχές.

»Πάντα θα παραμένω πιστός στη Μακεδονία. Δεν θα τα παρατήσω ποτέ», έγραψε ο ελληνικής καταγωγής εξωμότης (σ.σ. το ελληνικό του όνομα είναι Νικόλας Γρούιος) πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Έψαχναν τον Γκρουέφσκι στα Σκόπια αλλά δεν τον έβρισκαν

Ο πρώην Σκοπιανός πρωθυπουργός παρέμενε «άφαντος» για τις διωκτικές Αρχές της ΠΓΔΜ μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες Τρίτης.

Σε βάρος του η Αστυνομία της γειτονικής χώρας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών που του επιβλήθηκε.

Αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν δύο φορές χθες το βράδυ Δευτέρας στο σπίτι του Γκρούεφσκι, στα Σκόπια, προκειμένου να τον συλλάβουν, όμως αυτός δεν βρισκόταν εκεί.

Έπειτα από εικασίες που μετέδωσαν φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, κατά τις οποίες πιθανόν ο Νίκολα Γκρούεφσκι βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του «αρχαιομακεδονικού» VMRO-DPMNE, στα Σκόπια, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος επί 14 χρόνια, αστυνομική δύναμη μετέβη αργά το βράδυ της Δευτέρας έξω από τα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε έλεγχο σε διερχόμενα αυτοκίνητα, χωρίς ωστόσο να τον εντοπίσουν.

Το VMRO-DPMME κατήγγειλε ένα «κυνήγι μαγισσών» και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι βρήκε «καταφύγιο» στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενώ κάλεσε την Αστυνομία, σε περίπτωση που διαθέτει εισαγγελικό ένταλμα, να εισέλθει στο εσωτερικό των γραφείων του κόμματος, προκειμένου να διαπιστώσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν βρίσκεται στον χώρο.

Η Αστυνομία της ΠΓΔΜ, κατόπιν σχετικής εντολής δικαστηρίου των Σκοπίων, εξέδωσε το απόγευμα της Δεύτέρας ένταλμα σύλληψης εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Γκρούεφσκι καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε φυλάκιση δύο ετών για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης, για μια υπόθεση που αφορά την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

Το δικαστήριο των Σκοπίων απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα του Γκρούεφσκι για την αναστολή της έκτισης της ποινής που του επιβλήθηκε και έτσι ο πολιτικός είχε υποχρέωση να παρουσιαστεί στις φυλακές των Σκοπίων, για να αρχίσει να εκτίει την ποινή του.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν παρουσιάστηκε στις φυλακές, ενώ οι προσπάθειες των δικαστικών και των αστυνομικών Αρχών να τον εντοπίσουν στην διεύθυνση κατοικίας του, προκειμένου να του επιδώσουν την απόφαση να παρουσιαστεί στις φυλακές, απέβησαν άκαρπες.

Σχετικά άρθρα