Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άρχισε στη σκοπιανή Βουλή η συζήτηση για τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος

Άρχισε στη σκοπιανή Βουλή η συζήτηση για τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Σκόπια, Συνταγματική Αναθεώρηση,

Άρχισε την Τετάρτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων η συζήτηση επί των προσχεδίων των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή, η οποία δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες, θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των τροπολογιών.

Η ψηφοφορία στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου. Για την έγκριση των τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.

Τα επόμενα βήματα

Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν διαδοχικά στην Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων και στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ υπολογίζει ότι η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Σχετικά άρθρα