Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλβανικοί κύκλοι επιμένουν η ΠΓΔΜ να γίνει ομοσπονδία – «Έτσι θα στεριώσει καλύτερα»

Αλβανικοί κύκλοι επιμένουν η ΠΓΔΜ να γίνει ομοσπονδία – «Έτσι θα στεριώσει καλύτερα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Αλβανοί, Βαλκάνια, Σκόπια,

Η ψηφοφορία (σ.σ. της Παρασκευής) στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ήταν απλώς ένα βήμα προς την αλλαγή του ονόματος του κράτους που αντανακλάται στην γεωγραφική ανθολογία της περιοχής, γράφει το δημοσίευμα που απηχεί απόψεις μελών της αλβανικής μειονότητας στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία και συνεχίζει:

«Για τους Αλβανούς δεν θα υπάρξουν οι πολυαναμενόμενες αλλαγές.

»Από την αρχή των συνομιλιών εδώ και αρκετά χρόνια υπό την ηγεσία του πρέσβη του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, τα αλβανικά κόμματα δεν ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, για να εγείρουν τις πολυαναμενόμενες αλλαγές για τους Αλβανούς.

»Έχουμε την υπόνοια, λοιπόν, ότι τα αλβανικά κόμματα κατά τη διάρκεια των συνταγματικών αλλαγών δεν θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από το άνοιγμα του Συντάγματος.

»Θα ήταν όμως εύκολο να συγχωνευθούν όλα τα (αλβανικά) πολιτικά κόμματα σε ένα θεσμικό όργανο για να ενεργήσουν με μοναδικό τρόπο.

»Να μην ασχολούνται αποκλειστικά με την επίσημη εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας, αλλά να ζητήσουν τη δημιουργία κοινοβουλίου των Αλβανών και να τονίσουν τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα του κράτους.

»Η ομοσπονδοποίηση είναι η υψηλότερη κατηγορία ισότητας στο κράτος.

»Με την πράξη αυτή θα σταθεροποιηθεί το κράτος σε δύο στήλες, γιατί μόνο ένας πυλώνας έδειξε ότι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει, από το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές συγκρούσεις που αμφισβήτησαν την ύπαρξη του κράτους», καταλήγει το δημοσίευμα που αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ακολουθεί χάρτης το «Economist» που απεικονίζει τους αλβανικούς πληθυσμούς στα δυτικά Βαλκάνια.

Σχετικά άρθρα