Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

72 βουλευτές υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια – Λείπουν ακόμα 8

72 βουλευτές υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια – Λείπουν ακόμα 8
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Σκόπια,

Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια του σκοπιανού Κοινοβουλίου επί της πρότασης της κυβέρνησης Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος βάσει των προβλεπόμενων στην Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των πολιτικών κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Μοναδική «διαφοροποίηση» θεωρείται η περίπτωση του βουλευτή του κυβερνώντος SDSM Φερίντ Μούχιτς, ο οποίος δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος.

Τα ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι ο Μούχιτς ήταν ο μοναδικός βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν είχε ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο και ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφραστεί αμφιβολίες και ερωτηματικά για την στάση που θα τηρήσει σε σχέση με την συνταγματική τροποποίηση.

Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, με τον Μούχιτς να έχει ξεκαθαρίσει την στάση του, οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Σχετικά άρθρα