Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ενδοευρωπαϊκή αλληλεγγύη ζήτησε η Μέρκελ

Διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ενδοευρωπαϊκή αλληλεγγύη ζήτησε η Μέρκελ

Την ανάγκη τόσο της διασφάλισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., όσο και της επίδειξης ενδο-ευρωπαϊκής αλληλεγγύης υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας ευθεία αναφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σλοβένου πρωθυπουργού, Μάριαν Σάρετς, στο Βερολίνο.

Μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα Καγκελάριος διαμήνυσε ότι «η συμμετοχή στην Ε.Ε. αποτελεί ένα ζήτημα εξισορρόπησης και αναζήτησης συμβιβασμών, όταν οι χώρες επηρεάζονται σε διαφορετικό βαθμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρωπαϊκά κράτη παλεύουν εδώ και χρόνια για τη διαμόρφωση μιας κοινής γραμμής στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, και ιδίως στο ζήτημα της κατανομής των αιτούντων άσυλο ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Η Μέρκελ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη «διαμάχη» μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, απευθύνοντας έκκληση για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

«Με δεδομένο, τα πολλά προβλήματα παγκοσμίως, θα ήταν επιθυμητή η επίλυση αυτού του προβλήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα δύο γειτονικά κράτη διαφιλονικούν για τον κόλπο του Πιράν, στη βόρεια Αδριατική.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έχει παραχωρήσει τον κόλπο στη Σλοβενία, κάτι το οποίο δεν αναγνωρίζει η Κροατία, καθώς όπως υποστηρίζει, η Λιουμπλιάνα έχει παραβιάσει τους όρους της διαιτησίας.

Η Καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να γίνει σεβαστή», ενώ από την πλευρά του, ο Σάρετς διαβεβαίωσε ότι τάσσεται υπέρ της τήρησης μιας εποικοδομητικής στάσης, επισημαίνοντας βέβαια, ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις θέσεις της χώρας του.

Σχετικά άρθρα