Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ζόραν Ζάεφ: Δεν υπάρχει «σχέδιο β΄» – Χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών τα χάνουμε όλα

Ζόραν Ζάεφ: Δεν υπάρχει «σχέδιο β΄» – Χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών τα χάνουμε όλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια, Συνταγματική Αναθεώρηση,

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη προς τους δημοσιογράφους, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον μίας μοναδικής και ανεπανάληπτης ευκαιρίας να προχωρήσει προς την υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και εξέφρασε την προσδοκία ότι το πολιτικό προσωπικό και οι βουλευτές θα βρουν το θάρρος να ξεπεράσουν τις κομματικές προκαταλήψεις και να σταθούν στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων στη σημερινή Βουλή για την υπερψήφιση των συνταγματικών τροπολογιών που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως όλοι έχουν επίγνωση ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β΄».

«Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, τι θα συμβεί μετά; Όλοι τρομοκρατούνται από αυτήν την σκέψη», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός δημοσίων παραγόντων, πολιτικών και βουλευτών που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά δεν εκδηλώνουν δημόσια τις απόψεις τους, λόγω απειλών και λόγω της δυσάρεστης θέσης στην οποία βρίσκονται.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι δίκαιη, ότι καλύτερη συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει, ότι χωρίς συμφωνία δεν υπάρχει ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και ότι χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομική πρόοδος, επενδύσεις, ανάπτυξη, ποιότητα ζωής στην χώρα.

»Πιστεύω ότι, πέρα από τη συζήτηση, (σ.σ. στην Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων του Κοινοβουλίου) άρχισε να δημιουργείται κλίμα για την ανάληψη της ευθύνης, να πει ο καθένας τις επιφυλάξεις του, τον πόνο του, αλλά στο τέλος της ημέρας, στην ψηφοφορία, θα πρέπει να σηκωθούμε όλοι και να πάρουμε γενναία απόφαση, απόφαση για το μέλλον της “Μακεδονίας”», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, σύμφωνα με το MIA.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η πΓΔΜ δεν έχει άλλη προοπτική από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Και αυτό θα συμβεί. Το ζήτημα είναι μόνο αν θα γίνει γρήγορα, αν θα επιτρέψουμε ή όχι να χάσει η χώρα μέρες, μήνες, χρόνια όπως συνέβη στο παρελθόν.

»Γι’ αυτό είναι σημαντικό το αίσθημα ευθύνης κάθε ατόμου, βουλευτή, πολιτικού.

»Απευθύνω για μία ακόμα φορά έκκληση στην αντιπολίτευση να φανεί λογική. Δεν υπάρχει “Σχέδιο Β΄”, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα στο τραπέζι, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

»Όλοι οφείλουμε να αναρωτηθούμε τι θα συμβεί αν αυτό αποτύχει, το οφείλουμε στους πολίτες μας.

»Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τα πολιτικά μας κόμματα και ας θέσουμε σε πρωτοκαθεδρία την “Μακεδονία”, ας λάβουμε τις αποφάσεις που οφείλουμε στους πολίτες», κατέληξε ο Ζάεφ.

Σχετικά άρθρα