Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κρίσιμες ώρες για τον πάστορα Μπράνσον και τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις

Κρίσιμες ώρες για τον πάστορα Μπράνσον και τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντριου Μπράνσον, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Προτεσταντισμός, Τουρκία,

Ενώπιον τακτικού δικαστηρίου στην Τουρκία προσάγεται σήμερα Παρασκευή ο Αμερικανός ευαγγελικός πάστορας Άντριου Μπράνσον, εν μέσω των έντονων αμερικανικών πιέσεων για την απελευθέρωσή του.

Η κράτηση του Μπράνσον, αρχικά σε φυλακές και κατόπιν ο κατ’ οίκον περιορισμός, βρέθηκε στο επίκεντρο της σοβαρής διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Στη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο αρνήθηκε να απελευθερώσει τον πάστορα, όμως οι οικείοι του και η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζουν να διακατέχονται από αισιοδοξία εν όψει της σημερινής συνεδρίασης.

Αν ο κατ’ οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόδου από την τουρκική επικράτεια που έχουν επιβληθεί στον Μπράνσον δεν αρθούν σήμερα, η βέβαιη απάντηση της Ουάσιγκτον και η αντίδραση των αγορών ενδέχεται να καταφέρουν νέο πλήγμα στην τουρκική οικονομία.

Ο πάστορας Μπράνσον, ο οποίος διηύθυνε μια μικρή προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη, τέθηκε στα τέλη του Ιουλίου σε κατ’ οίκον περιορισμός, μετά την προφυλάκισή του για ενάμιση χρόνο, καθώς διώκεται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και για «κατασκοπεία».

Ο ιερωμένος απορρίπτει συλλήβδην το κατηγορητήριο. Εάν κριθεί ένοχος, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 35 ετών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον Μπράνσον έναν «έξοχο χριστιανό πάστορα» και έναν «πατριώτη» που κρατείται αναίτια «όμηρος».

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ευαγγελικός χριστιανός όπως και ο Μπράνσον, έχει επίσης αναφερθεί επανειλημμένα στον πάστορα δημόσια.

Τον Ιούλιο, όταν το δικαστήριο αρνήθηκε να απελευθερώσει τον πάστορα στην προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, η Ουάσιγκτον ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους, επιβάλλοντας σειρά κυρώσεων στην Τουρκία.

Τη 10η Αυγούστου η Ουάσινγκτον διπλασίασε τους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Τουρκία, μέτρο το οποίο η Άγκυρα ανταπέδωσε αμέσως, παίρνοντας μέτρα ισόποσης αξίας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Η ακροαματική διαδικασία θα αρχίσει περί τις 10.00 (ώρα Ελλάδας) στο δικαστήριο, στην Αλιάγα, βόρεια της Σμύρνης.

«Ζητούμε να αρθεί ο δικαστικός έλεγχος, συμπεριλαμβανομένων του κατ’ οίκον περιορισμού και της απαγόρευσης εξόδου από την επικράτεια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του πάστορα, ο Τζεμ Χαλαβούρτ.

«Πιστεύουμε εξαρχής ότι δεν υπάρχει κανένα ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του στην υπόθεση αυτή», πρόσθεσε.

Αφού επισκέφθηκε τον πάστορα την περασμένη εβδομάδα, διαβεβαίωσε ότι «είναι καλά στην υγεία του» και ότι το ηθικό του είναι υψηλό, αλλά προφανώς, όπως είπε, διακατέχεται από «ανυπομονησία» και θέλει να τελειώσει η μακρά περίοδος κράτησής του.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χαλαβούρτ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για να επιτύχει την απελευθέρωση του πάστορα.

Σημείωσε πως αναμένει ότι «θα δοθεί μια προτεραιότητα» στην υπόθεση, αλλά προειδοποίησε πως «η έκδοση οριστικής απόφασης ίσως πάρει μήνες».

Ουάσιγκτον και Άγκυρα επέδειξαν πρόσφατα την πρόθεσή τους για την αποκλιμάκωση της κρίσης, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να δηλώνει ότι ελπίζει πως ο πάστορας θα αφεθεί ελεύθερος, κάτι που τόνισε πως θα αποτελούσε «σημαντικό βήμα», και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζει την ελπίδα ότι η σχέση με την Ουάσιγκτον θα βελτιωθεί.

Σχετικά άρθρα