Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Reuters: Η ΕΚΤ θα «σώσει» την Ιταλία μόνο εάν μπει σε μνημόνιο

Reuters: Η ΕΚΤ θα «σώσει» την Ιταλία μόνο εάν μπει σε μνημόνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Reuters, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ιταλία,

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σπεύσει να σώσει την Ιταλία σε περίπτωση που τελειώσει η ρευστότητα της κυβέρνησης ή των τραπεζών, εκτός και αν η χώρα λάβει διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξαν στο Reuters πέντε υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον της ΕΚΤ.

Oι ίδιοι τόνισαν πως οι κανόνες της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να βοηθήσει μια χώρα αν δεν έχει πρώτα συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης.

Οποιαδήποτε απόπειρα να παρακαμφθούν οι κανόνες αυτοί θα έπληττε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της ΕΚΤ και δημιουργούσε κλίμα κατά της νομισματικής ένωσης στις πιστώτριες χώρες όπως η Γερμανία, επισήμαναν οι πηγές.

«Είναι μια δοκιμή για να φανεί ότι η Ευρώπη και οι μηχανισμοί της λειτουργούν» σημείωσε μια από τις πηγές στο περιθώριο της σύσκεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ινδονησία.

Αν η Ιταλία εξασφάλιζε μια διάσωση, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει τα ομόλογα της μέσω του μηχανισμού OMT.

Oι πηγές προειδοποίησαν πως οι ιταλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους €375 δισ. ιταλικών κρατικών ομολόγων, αποτελούν το πιθανό σημείο ανάφλεξης.

Ο λόγος είναι πως εξαρτώνται από τα ομόλογα αυτά για την παροχή collateral για τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Αν η Ιταλία, όπως και η Ελλάδα, υποβαθμιζόταν κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, τα ομόλογα αυτά δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως collateral για τη λήψη δανείων από την ΕΚΤ.

Οι τράπεζες που δεν έχουν εναλλακτικά collateral θα έπρεπε να στραφούν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

«Υπάρχουν κάποιες τράπεζες που είναι σε καλή κατάσταση και δεν θα ζητούσαν όλες χρηματοδότηση από τον ELA» επισήμανε άλλη πηγή.

Αλλά όπως επισημαίνει το Reuters, ακόμα και ο ELA χορηγείται υπό προϋποθέσεις.

Από τη στιγμή που ο ELA μπορεί να χορηγηθεί μόνο σε φερέγγυες τράπεζες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα μπορούσε να απαιτήσει να συμφωνήσει η Ιταλία σε ένα πρόγραμμα διάσωσης προτού δώσει το «πράσινο φως» για να ανοίξει την κάνουλα του ELA, όπως έκανε και στην Ελλάδα.

Η ΕΚΤ πάγωσε τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες το καλοκαίρι του 2015 όταν η ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε δημοψήφισμα, με τα capital controls να ακολουθούν λίγο αργότερα.

«Δεν θα θέλαμε να δώσουμε ρευστότητα στις τράπεζες μόνο και μόνο για να βγει στο εξωτερικό» υπογράμμισε τρίτη πηγή.

Σχετικά άρθρα