Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Όχι» σε ανταλλαγή εδαφών με το Κόσοβο λέει το 44% των Σέρβων πολιτών

«Όχι» σε ανταλλαγή εδαφών με το Κόσοβο λέει το 44% των Σέρβων πολιτών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η πλειοψηφία των πολιτών της Σερβίας δεν συμφωνεί με την «οριοθέτηση» μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, που εμφανίζεται ως πιθανή προοπτική για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου .

Βέβαια, είναι απαραίτητο να ειπωθεί πως ήδη ο Ραμούς Χαραντινάι, πρωθυπουργός του Κοσόβου, έχει προφτάσει να εκφράσει τη θέση πως, «η ιδέα «οριοθέτησης» με τη Σερβία έχει πεθάνει» και θα μπορούσε να επανέλθει στο προσκήνιο μόνον εάν εξελιχθεί σε πραγματικό, κάποιο βίαιο σενάριο στα βόρεια της χώρας.

Σε έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Cesid, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Blic, σε τυχαίο δείγμα 1.510 πολιτών, το 44% τάχθηκε κατά της «οριοθέτησης».

Από αυτούς, το 21% απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ανταλλαγή εδαφών ενώ το 23% δήλωσε ότι δεν την υποστηρίζει.

Στον αντίποδα βρίσκεται το 25% των ερωτηθέντων, που συμφωνεί ή σχεδόν συμφωνεί με την εν λόγω λύση.

Ένα ποσοστό 17% τού δείγματος δεν πήρε θέση, δηλώνοντας άγνοια για την πρόταση, ενώ το 14% δήλωσε παντελώς αδιάφορο.

Τα ποσοστά αυτά, αν και δείχνουν ότι κυρίαρχη τάση στη Σερβία είναι η απόρριψη κάθε πρότασης για ανταλλαγή εδαφών, αφήνουν περιθώρια ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης, εκτιμούν αναλυτές.

Οι πολίτες δεν γνωρίζουν καν, περί τίνος πρόκειται. Ακόμη και αυτοί που είναι αντίθετοι με το συγκεκριμένο «αλισβερίσι» εδαφών, δεν γνωρίζουν τι περιλαμβάνει αυτή η ιδέα, διότι, απλώς, ποτέ δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και δεν έχει διαμορφωθεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Το 23% αυτών που δήλωσαν ότι δεν την υποστηρίζουν, είναι αρκετά μεγάλο και θα αποτελέσει, ενδεχομένως, τη δεξαμενή από όπου θα αντληθούν υποστηρικτές όταν και εφόσον έλθει η ώρα της κρίσης.

Σχετικά άρθρα