Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χρίστιαν Μίτσκοσκι: «Νεκρή» η Συμφωνία των Πρεσπών που μας αλλάζει όνομα και ταυτότητα

Χρίστιαν Μίτσκοσκι: «Νεκρή» η Συμφωνία των Πρεσπών που μας αλλάζει όνομα και ταυτότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Νίκολα Γκρούεφσκι, Σκόπια, Χρίστιαν Μίτσκοσκι,

O Πρόεδρος της «αρχαιομακεδονικής» αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια, του δεξιού αδελφού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ «εισέρχεται σε νέα πολιτική κρίση», ως αποτέλεσμα «της ανικανότητας της κυβέρνησης Ζάεφ να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα για την χώρα».

Ο κ. Μίτσκοσκι υποστήριξε ότι στο θέμα του ονόματος η κυβέρνηση Ζάεφ «υπέστη πανωλεθρία», φέρνοντας στο τραπέζι μία λύση «που ήταν καταστροφική για πολλούς λόγους και ως εκ τούτου ήταν μη αποδεκτή από το VMRO-DPMNE και την πλειοψηφία των πολιτών».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ζάεφ ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης και αποφάσισε «να τα παίξει όλα για όλα σε ένα χαρτί».

«Έτσι, αυτή η διαδικασία, λόγω του τρόπου που κινήθηκε ο Ζάεφ, αλλά και εξαιτίας της ουσίας των συμφωνηθέντων –συνοπτικά: αλλαγή ονόματος και απώλεια ταυτότητας– προσέκρουσε σε τοίχο και το μόνο που μένει είναι να διαπιστώσει κανείς ότι η Συμφωνία είναι νεκρή», είπε ο Μίτσκοσκι και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ότι «επέφερε μόνιμη ζημία στις διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας» και την κατέστησε ευάλωτη στην απόδοση ευθυνών (blame game) για την αποτυχία.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

«Την πρώτη εναλλακτική λύση την έχω ήδη πει. Είναι οι εκλογές που ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε και το VMRO-DPMNE αποδέχθηκε.

»Για να συμβούν αυτές πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση παρόμοια με εκείνη που είχαν το SDSM και ο Ζόραν Ζάεφ πριν τις εκλογές του 2016 (σ.σ. “μοντέλο Πρζνο”), διότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για μία δίκαιη εκλογική εκστρατεία, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει λόγω της βίας της εξουσίας.

»Ένα ακόμα αίτημα εδώ είναι ο ορισμός νέου Γενικού Εισαγγελέα κατόπιν πρότασης της αντιπολίτευσης και ο σχηματισμός εξεταστικής επιτροπής στο κοινοβούλιο για τις παρατυπίες που σημειώθηκαν στο δημοψήφισμα, ώστε αυτές να μην επαναληφθούν κατά την προεκλογική διαδικασία και την ψηφοφορία. (…)

»Το δημοψήφισμα είναι η βούληση του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, η δεύτερη εναλλακτική λύση που προτείνω είναι ο κ. Ζόραν Ζάεφ να απορρίψει αμέσως την Συμφωνία (των Πρεσπών) και στην συνέχεια να πάμε σε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός».

Κληθείς να σχολιάσει τις εικασίες περί πιθανού παζαρέματος μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, όπου η αντιπολίτευση θα προσφέρει στην κυβέρνηση τις ψήφους που της λείπουν στο κοινοβούλιο για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα την ελευθερία του πρώην ηγέτη του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι (σ.σ. ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Σκοπίων να επιβεβαιώσει την ποινή φυλάκισης δύο ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον Γκρούεφσκι για την υπόθεση της αγοράς πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος Mercedes από το δημόσιο της πΓΔΜ), ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι οι εικασίες αυτές περί παζαρέματος είναι ενδεικτικές της ατμόσφαιρας που επικρατεί στην κοινωνία της ΠΓΔΜ επί κυβέρνησης Ζάεφ.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν ανήθικο και ότι ο ίδιος δεν θέλει να πιστεύει ότι υπάρχουν κάποιοι βουλευτές του VMRO-DPMNE ή του SDSM που θα σκέφτονταν να κάνουν παζάρια για κάτι που οι πολίτες ψήφισαν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, στο θέμα παρενέβη και ο ίδιος ο Γκρούεφσκι, ο οποίος μέσω του Facebook κάλεσε το VMRO-DPMNE «να μην υποκύψει σε εκβιασμούς».

Σχετικά άρθρα