Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκοπιανός πρόεδρος: «Δεν δέχομαι η “Μακεδονία” να αλλάξει όνομα» – «Παράλογες οι απαιτήσεις της Ελλάδας»

Σκοπιανός πρόεδρος: «Δεν δέχομαι η “Μακεδονία” να αλλάξει όνομα» – «Παράλογες οι απαιτήσεις της Ελλάδας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Σκόπια,

Από την Πράγα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Σκοπιανός πρόεδρος Ιβάνοφ βρήκε βήμα για να καταγγείλει ακόμα μια φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως υποστήριξε, αυτός ο δηλωμένος τουρκόφιλος, η Συμφωνία είναι «κακή και επιζήμια» για τη χώρα του και δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, δηλαδή το «Μακεδονία». Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας είναι «παράλογες».

Ο ρωσόφιλος και τουρκόφιλος πρόεδρος των Σκοπίων, ο «αρχαιομακεδονιστής» Γκιόργκι Ιβάνοφ, που αρνείται και υπονομεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών, επειδή θεωρεί ότι είναι απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πραγματοποίησε στις 4 και 5 Οκτωβρίου επίσκεψη στην Πράγα, όπου συναντήθηκε με τον Τσέχο ομόλογό του Μίλος Ζέμαν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο πρόεδροι μετά τη συνάντηση, ο Τσέχος Πρόεδρος -λες και τον ρώτησε κανείς- σχολίασε ότι η χαμηλή συμμετοχή σε ένα δημοψήφισμα μπορεί να οφείλεται σε μποϋκοτάζ, σε αδιαφορία ή στο γεγονός ότι το ερώτημα δεν έχει τεθεί με τον σωστό τρόπο. Πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην ίδια τη «Μακεδονία» να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα για το ποιος από αυτούς τους τρεις λόγους ισχύει για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Ο υμνητής της τουρκοκρατίας Γκιόργκι Ιβανόφ, από την πλευρά του είπε ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι δεν μπορούν να ερμηνεύονται ελεύθερα, διότι ορίζουν με σαφήνεια πότε ένα δημοψήφισμα είναι επιτυχές και πότε όχι.

«Είναι γεγονός ότι το δημοψήφισμα απέτυχε», υποστήριξε για μια ακόμη φορά ενώ στη συνέχεια, μιλώντας με ύφος υπεροπτικό απέναντι στη Δύση -γιατί τέτοιο θάρρος του έχουν δώσει Ρώσοι και Τούρκοι- υποστήριξε ότι «είχα πει σε όλους όσους επισκέφτηκαν πρόσφατα την “Μακεδονία” –και την επισκέφθηκαν πολλοί ξένοι εκπρόσωποι την προηγούμενη περίοδο –ότι εκεί θα οδηγούμασταν.

»Επειδή η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για μια κακή και επιζήμια συμφωνία.

»Δεν μπορείτε να αποδέχεστε μία συμφωνία που περιλαμβάνει διάταξη για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς να εξασφαλίζετε εθνική συναίνεση.

»Δεν μπορείτε να αποδέχεστε αλλαγή του συντάγματος χωρίς να έχετε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

»Γι’ αυτό είπα ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτό και γνωρίζουμε ποιος είναι ο υπεύθυνος.

»Όσο πιο σύντομα υπάρχει απόδοση ευθυνών, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία, που είναι πολύ ευαίσθητη, πολύ πολύπλοκη και η οποία κρατά την “Μακεδονία” όμηρο επί 27 χρόνια εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων του νότιου γείτονά της», δήλωσε προκλητικά ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Σε σχέση με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο Ιβάνοφ σημείωσε ότι η χώρα του είναι θύμα των διπλών μέτρων και σταθμών και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις ότι θα γίνει σεβαστή από την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν σεβάστηκε ούτε την Ενδιάμεση Συμφωνία, ούτε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Η Συμφωνία δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις. Αυτή η Συμφωνία έγινε προσωπικά από τον Πρωθυπουργό, δίχως ο Πρόεδρος της χώρας να γνωρίζει.

»Ως κρατική ηγεσία τα προηγούμενα χρόνια είχαμε οικοδομήσει συναίνεση. Αυτό ήταν άποψη και των προηγούμενων Προέδρων και το κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει διακήρυξη το 2008.

»Αποδεχόμαστε λύση, αλλά δεν αποδεχόμαστε αλλαγή του συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” που θα έχει ως στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος», σημείωσε ο Ιβάνοφ.

Σχετικά άρθρα