Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ζάεφ καταθέτει στη Βουλή του τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Τι αλλάζει και αντιδρούν οι «αρχαιομακεδόνες»

Ο Ζάεφ καταθέτει στη Βουλή του τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Τι αλλάζει και αντιδρούν οι «αρχαιομακεδόνες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Κορυφώνεται η αγωνία στα Σκόπια με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να επιχειρεί να «σπάσει» την άρνηση της αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, φέρνοντας τέσσερις τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) αναζητεί τους βουλευτές που θα του εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία (2/3, δηλαδή 80 βουλευτές σε σύνολο 120) απομακρύνοντας το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα Σκόπια, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος που μεταξύ άλλων:

Θα προσθέτει το επίθετο Βόρεια σε όλο το Σύνταγμα.

Θα τροποποιεί το Σύνταγμα με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Θα δίνει ισχυρότερες εγγυήσεις για τα απαραβίαστο των συνόρων και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Τις ανακοινώσεις των αποφάσεων έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγο μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης αρνούμενος να απαντήσει αν η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τους δέκα βουλευτές που χρειάζεται για να περάσει η συμφωνία.

Ωστόσο παραίνεσε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν με γνώμονα τη βούληση του λαού όπως αυτή εκφράστηκε από το δημοψήφισμα.

Οι τροπολογίες της κυβέρνησης Ζάεφ θα υποβληθούν στη Συνταγματική Επιτροπή της Βουλής όπου η συζήτηση θα διαρκέσει δέκα ημέρες.

Μετά από αυτό το διάστημα θα γίνει σαφές εάν τα κυβερνητικά κόμματα έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 ψήφων.

Όπως αναφέρει το MIA επικαλούμενο πηγές από τη Βουλή, η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το δεξιό «αρχαιομακεδονικό» VMRO, επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο πως δεν πρόκειται να ψηφίσει.

Τι περιλαμβάνει η Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο Ζάεφ κατέθεσε στην Βουλή τις τροπολογίες στο Σύνταγμα με τις οποίες αλλάζει το όνομα σε Severna Makedonija σε κάθε επίσημο έγγραφο των Σκοπίων και εντός της χώρας και θα στείλει επιστολή σε όλες τις χώρες του κόσμου να δεχτούν υποχρεωτικά την αλλαγή του ονόματος.

Δέχεται ότι όλη η Αρχαία Μακεδονία είναι Ελληνική.

Ότι τα αγάλματα θα πέσουν ή θα τους προστεθεί επιγραφή που θα διευκρινίζει ότι είναι μνημεία του ελληνικού πολιτισμού.

Ότι δεν έχει μειονότητα στην Δυτική Μακεδονία.

Ότι δέχεται τα σύνορα.

Ότι δεν υπάρχει «Μεγάλη Μακεδονία του Αιγαίου με πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη με ελληνική Κατοχή».

Σχετικά άρθρα