Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σκοπιανός Ιβάνοφ θέλει να ενταχθεί η χώρα του στην ΕΕ ως «Μακεδονία»

Ο Σκοπιανός Ιβάνοφ θέλει να ενταχθεί η χώρα του στην ΕΕ ως «Μακεδονία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Δημοψήφισμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Σκόπια,

Την Ευρωπαϊκή Ένωση για «αδικία» κατηγόρησε την Πέμπτη ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ που χαρακτήρισε «κακή» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πράγα, μαζί με τον Τσέχο ομόλογό του, Μίλος Ζέμαν, ο Ιβάνοφ επέκρινε τις Βρυξέλλες ότι τηρούν «δυο μέτρα και δύο σταθμά» απέναντι στην πΓΔΜ.

«Υπάρχουν χώρες που έχουν άλυτα διμερή ζητήματα αλλά είναι ήδη μέλη της ΕΕ» είπε, αναφερόμενος στη συνοριακή διαμάχη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας.

«Σε αυτές τις χώρες δόθηκε η δυνατότητα να ενταχθούν στην ΕΕ, ενώ στη «Μακεδονία» δεν επετράπη ποτέ η έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων» τόνισε ο Σκοπιανός πρόεδρος.

«Το γεγονός είναι ότι το δημοψήφισμα απέτυχε» σημείωσε, δηλώνοντας επιπλέον ότι «η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για μια κακή συμφωνία μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας».

Η θέση ότι το δημοψήφισμα «απέτυχε» είναι της σκοπιανής «αρχαιομακεδονικής» αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Ιβάνοφ, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Η αλήθεια

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια ήταν συμβουλευτικό και όχι αποφασιστικό.

Επιπλέον, η Συμφωνία των Πρεσπών ρητά αναφέρει ότι είναι προαιρετικό, ότι δηλαδή η κύρωσή της δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμά του.

Η κύρωσή της -για να έρθει στη συνέχεια στην ελληνική Βουλή- εξαρτάται από τη Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια, για την οποία απαιτούνται τα 2/3 της σκοπιανής Βουλής των 120 εδρών.

Δηλαδή, για να περάσει η Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα τροποποιήσει τα άρθρα που περιέχουν αλυτρωτικές αναφορές και θα αλλάξει το όνομα της χώρας, χρειάζονται 80 βουλευτές.

Αυτή τη στιγμή ο Ζόραν Ζάεφ έχει 69 βουλευτές. Του λείπουν δηλαδή 11 ή 12.

Στα Σκόπια ψήφισαν «ναι» 610.000 περίπου πολίτες που σε καθαρά νούμερα αποτελούν την πλειοψηφία του πολιτικά ενεργού πληθυσμού.

Ότι η συμμετοχή καταγράφηκε ως μειοψηφική οφείλεται στους μη ενημερωμένους εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους υπάρχουν 200.000 πεθαμένοι και περισσότεροι από 400.000 που έχουν μεταναστεύσει.

Το γεγονός και μόνο ότι Ρωσία και Τουρκία ζητάνε επιτακτικά να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, επικαλούμενες το δημοψήφισμα, αποδεικνύει αυτό που το TRIBUNE γράφει και επιμένει εδώ και μήνες, ότι δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών αντιτίθεται στα τουρκικά και ρωσικά συμφέροντα.

Όσοι βιάστηκαν να κατηγορήσουν την ελληνική κυβέρνηση για «προδοτική συμφωνία» ας σκεφθούν έστω και τώρα εάν με αυτή τη στάση τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Όποιος συντάσσεται στην ίδια γραμμή με την Τουρκία προφανώς και έχει ελλιπέστατη αντίληψη περί του τι είναι εθνικά συμφέρον.

Σχετικά άρθρα