Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναβαθμισμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Κύπρο

Αναβαθμισμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Τζο Μπάιντεν, Υδρογονάνθρακες,

Οι κυπριακοί υδρογονάνθρακες (και γενικότερα τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου) όπως κι ο ενεργειακός άξονας – συμμαχία Αθήνας, Λευκωσίας, Τελ Αβίβ, είναι ο βασικός λόγος που εκδηλώνεται αναβαθμισμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για τη «στρατηγική σχέση» των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κύπρο, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται συνομιλίες και επαφές του προηγούμενου 24ωρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που εκδόθηκε χθες βράδυ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν την Παρασκευή το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στο κυπριακό, όπως διαμορφώνονται ύστερα και από τις τελευταίες συναντήσεις Αναστασιάδη – Έρογλου, τις διμερείς σχέσεις και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε, επίσης, στην ανακοίνωσή του ότι στη διάρκεια της συνομιλίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τις πρόσφατα εκφρασθείσες θέσεις του κυρίου Μπάιντεν σε σχέση με το Κυπριακό, και ενημέρωσε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις.

Σε γραπτή δήλωση που είχε εκδοθεί νωρίτερα στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε τη σθεναρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας βασισμένης στην πολιτική ισότητα.

Ανέφερε επίσης ότι Αναστασιάδης και Μπάιντεν συζήτησαν και την κρίση στην Ουκρανία και ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη να επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις στην Ρωσία, σε περίπτωση κατά την οποία δεν συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη εκεχειρίας, και στην ετοιμασία οδικού χάρτη για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί οφείλουν να κατανοήσουν, ότι τα συμφέροντα του Ελληνισμού στο θέμα της Ουκρανίας είναι πολύ δύσκολο να ευθυγραμμιστούν μαζί τους, τόσο γιατί το καθεστώς του Κιέβου έχει στερήσει στην ελληνική μειονότητα στην Ουκρανία τα μέχρι και πριν λίγο καιρό κατοχυρωμένα εθνικά της δικαιώματα (γλώσσα, εθνοτικός αυτοπροσδιορισμός), όπως και ότι τα συμφέροντα του Ελληνισμού δεν βλέπουν πώς ακριβώς θα ωφεληθούν επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όταν μάλιστα η Ρωσία διατηρεί ισχυρές ιστορικές αλλά και εμπορικές σχέσεις με τον Ελληνισμό.

Θα ήταν προς όφελος όλων των πλευρών οι Αμερικανοί να είναι καλύτεροι γνώστες των ιστορικών και εμπορικών σχέσεων που υπάρχουν και να μην πιέζουν τις ελληνικές κυβερνήσεις να παίρνουν θέσεις ενάντια στο λαϊκό αίσθημα, θέσεις που στο τέλος τροφοδοτούν έναν στείρο αντιαμερικανισμό. Εξάλλου, τόσο οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου δείχνουν πρόθυμες να προχωρήσει το θέμα του αγωγού με το Ισραήλ κι αυτό είναι το στρατηγικό ζητούμενο κι όχι οι Έλληνες να τσακωθούν με τους Ρώσους για να ικανοποιήσουν περιστασιακά καπρίτσια μιας διπλωματίας που μπορεί αύριο να αλλάξει, όπως συνέβη με τη Συρία. Εξάλλου οι Αμερικανοί θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο για τις επαφές Μέρκελ με Πούτιν, στον τελικό του Μουντιάλ, παρά να πιέζουν την Κυπριακή Δημοκρατία να συμφωνήσει σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όταν το πρόβλημα στην περιοχή δεν είναι -σε ό,τι αφορά τον Ελληνισμό αλλά και τις ΗΠΑ- η Ρωσία, αλλά η Τουρκία και ο ισλαμικός παράγοντας που μπορεί να τινάξει στον αέρα κάθε σχεδιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προχωρήσει τάχιστα το θέμα του αγωγού το οποίο και θα επιλύσει τα θέματα με τη Μόσχα, αφού η Ευρώπη έτσι θα απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, τροφοδοτούμενη πλέον από Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ. Κι όλο αυτό μπορεί να προχωρήσει τάχιστα, εστιάζοντας στον μεγάλο ασθενή που λέγεται Τουρκία, η οποία πραγματικά είναι πλέον περιττή στους νέους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς και μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από το Κουρδιστάν.

Ακόμα, έγκυρη πηγή στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι στη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διευθετήθηκε συνάντηση με τον κύριο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στο ίδιο πλαίσιο στενότερης συνεργασίας Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών εντάσσεται και η επίσκεψη του βοηθού Υφυπουργού Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα Ευρώπης και Νάτο Τζέιμς Τάουνσεντ και της βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Αμάντα Σλόατ.

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν χθες συνάντηση μιας και πλέον ώρας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα σε κυπριακά ΜΜΕ, επανέλαβαν το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για το κυπριακό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιθυμία τους για επέκταση της συνεργασίας με την Κύπρο και σε άλλους τομείς όπως είναι η ενέργεια και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο κ. Τάουνσεντ και η κ. Σλόατ συναντήθηκαν επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, ο οποίος ευχαρίστησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας στις πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για υποστήριξη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αποστολών έρευνας και διάσωσης.

Σχετικά άρθρα