Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν

Έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έγκλημα Πολέμου, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Εφρίν, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

«Οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις ίσως δεν κατάφεραν να λάβουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις κατά τη διάρκεια των επιθέσεων τους στην Εφρίν, προκαλώντας τον θάνατο πολιτών».

To Militaire.gr δημοσιεύει την έκθεση κόλαφο του ΟΗΕ για όσα διέπραξαν οι Τούρκοι και οι ένοπλες ομάδες μισθοφόρων τζιχαντιστών στην πολιορκία και κατάληψη του κουρδικού θύλακα της Εφρίν (20 Ιανουαρίου 2018 – 24 Μαρτίου 2018) στη βορειοδυτική Συρία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής με την ονομασία «Κλάδος Ελαίας».

Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε 400 συνεντεύξεις, τεκμηριώνει ότι κατά τη διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Κλάδος Ελαίας», παραβιάστηκαν κατάφωρα ανθρώπινα δικαιώματα αιχμαλώτων, ένοπλων και αμάχων, κυρίως από τους φανατικούς ισλαμιστές μισθοφόρους που η Τουρκία χρησιμοποίησε ως χερσαία εμπροσθοφυλακή για την πολιορκία της Εφρίν.

Η έκθεση του ΟΗΕ επισημαίνει ότι αυτές οι ομάδες ανέλαβαν τον έλεγχο της Εφρίν, αφού οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), «σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την πολεμική σύγκρουση για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό, είχαν εγκαταλείψει τη περιοχή».

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι το βαρύτερο τίμημα πλήρωσαν «πρωτίστως οι 320.000 πολίτες που διαμένουν στην Εφρίν».

Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση, απευθυνόμενη προς την εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ, υποστήριξε ότι οι «πολιτικές δομές» δεν ήταν ποτέ στοχοθετημένες και κατηγόρησε το YPG για «εκστρατεία παραπληροφόρησης».

«Η επιχείρηση Κλάδος Ελαίας έχει δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο πώς μπορεί να διεξαχθεί μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση χωρίς να βλάψει τους πολίτες και την πολιτική υποδομή», ανέφερε η τουρκική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η έκθεση του ΟΗΕ επιβεβαίωσε αρκετές τουρκικές αεροπορικές επιδρομές που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια αμάχων.

Η έκθεση επεσήμανε πως η Τουρκία, στις 22 Φεβρουαρίου, στόχευσε εκατοντάδες διαδηλωτές, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας 12.

Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές ήταν «τρομοκράτες, με όπλα και πυρομαχικά». Κάτι που οι ερευνητές του ΟΗΕ δεν επιβεβαιώνουν.

Ο ΟΗΕ κατέληξε, μετά την επανεξέταση ενός σημαντικού αριθμού αποδεικτικών στοιχείων, ότι η σύνθεση της συγκέντρωσης «περιλάμβανε ακτιβιστές, νοσηλευτές και γιατρό, καθώς και διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών».

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, μια αεροπορική επιδρομή στις 16 Μαρτίου στη γειτονιά Αλ Μαχμουντίγια της Εφρίν σκότωσε τουλάχιστον 20 πολίτες που περίμεναν να φύγουν από την πόλη.

Η έκθεση επιβεβαίωσε επίσης ότι η Τουρκία έπληξε το νοσοκομείο του Εφρίν στις 16 Μαρτίου, αν και ο τουρκικός στρατός τότε το αρνήθηκε .

Η έκθεση του ΟΗΕ σημείωσε ότι η επίθεση σκότωσε τουλάχιστον εννέα πολίτες, συμπεριλαμβανομένων τριών γυναικών, και τραυμάτισε άλλα 20 άτομα.

Δεν υπήρχαν προειδοποιήσεις πριν από τις επιθέσεις. Σύμφωνα με μάρτυρες, δεν υπήρχαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός ή κοντά στο νοσοκομείο, αναφέρει η έκθεση.

Εκτός από τη στόχευση πολιτών από τον τουρκικό στρατό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η έκθεση καταγράφει επίσης εγκλήματα πολέμου από τις ένοπλες ομάδες που κατέλαβαν την Εφρίν μετά τις 18 Μαρτίου.

«Μέλη διάφορων ένοπλων ομάδων διαπράττουν επανειλημμένα εγκλήματα πολέμου στην Εφρίν», αναφέρεται στην έκθεση.

Επιπλέον, υπήρξαν λεηλασίες νοσοκομείων και εκκλησιών .

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν οι ομάδες ενεργούσαν υπό τη διοίκηση του τουρκικού στρατού, «οι παραβιάσεις που διαπράχθηκαν πρέπει να αποδοθούν σε Τούρκους στρατιωτικούς διοικητές που ήξεραν ή έπρεπε να γνωρίζουν τις παραβιάσεις».

Σχετικά άρθρα