Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Γερμανοί πάνε στα Σκόπια – Την Παρασκευή ο Κουρτς, το Σάββατο η Μέρκελ

Οι Γερμανοί πάνε στα Σκόπια – Την Παρασκευή ο Κουρτς, το Σάββατο η Μέρκελ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Αυστρία, Βαλκάνια, Γενς Στόλτενμπεργκ, Γερμανία, Δημοψήφισμα, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Σεμπάστιαν Κουρτς, Σκόπια,

Είκοσι πέντε μέρες απέμειναν μέχρι τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, στις 30 Σεπτεμβρίου και η κινητοποίηση στο εσωτερικό των Σκοπίων και στον διεθνή διπλωματικό παράγοντα είναι μεγάλη.

Πέραν της ελληνικής «επιφυλακής» για το αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των χωρών του εξωτερικού, αλλά και των διεθνών ενώσεων που επιζητούν άμεση λύση, προετοιμάζονται για την τελική ευθεία, αναμένοντας ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Στη γειτονική χώρα «παρελαύνουν» η Άνγκελα Μέρκελ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ μήνυμα στέλνει ο Μάθιου Νίμιτς για ψήφιση της συμφωνίας τώρα, αλλιώς -όπως είπε- ίσως χρειαστούν άλλα 25 χρόνια.

Στα Σκόπια Μέρκελ – Κουρτς – Στόλτενμπεργκ

Η κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, φαίνεται και από τις επισκέψεις ξένων ηγετών και αξιωματούχων στη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άvγκελα Μέρκελ θα βρεθεί στα Σκόπια το Σάββατο και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, η κ. Μέρκελ «θέλει βεβαίως να σχηματίσει η ίδια εντύπωση επιτόπου εν όψει του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα».

Να σημειωθεί πως η επίσκεψη της κ. Μέρκελ θα είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου στη χώρα μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, την ΠΓΔΜ θα επισκεφθεί ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα Σκόπια βρέθηκε την Τετάρτη και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ την Πέμπτη θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στόλτενμπεργκ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την υπό εξέλιξη ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, η οποία ξεκίνησε μετά την πρόσκληση που της απηύθυνε το ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου 2018.

Μήνυμα Νίμιτς

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς, διατύπωσε την άποψη ότι αν απορριφθεί η συμφωνία των Πρεσπών, είτε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, είτε στη Βουλή, ίσως μεσολαβήσουν άλλα 25 χρόνια έως ότου να δοθεί νέα ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος.

Ειδικότερα, με τίτλο «ένα άλλο όνομα θα χρειαζόταν άλλα 25 χρόνια» η ηλεκτρονική εφημερίδα BIRN της ΠΓΔΜ δημοσίευσε συνέντευξη του κ. Νίμιτς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία για το όνομα θα περάσει και στις δύο χώρες, κρούοντας παράλληλα και τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που αυτή απορριφθεί.

«Ελπίζω ότι η συμφωνία θα περάσει και νομίζω ότι θα περάσει και στις δύο χώρες, επειδή είναι μια δίκαιη και αξιότιμη λύση που ανταποκρίνεται στα ουσιώδη συμφέροντα και των δύο χωρών, αλλά αν δεν εγκριθεί δεν βλέπω άλλη λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα» τονίζει.

Και προσθέτει: «Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, μπορεί να χρειαστούν άλλα 25 χρόνια. Και πολλοί άνθρωποι θα χάσουν το ενδιαφέρον, αν αυτό δεν περάσει στη χώρα σας (σ.σ. την ΠΓΔΜ)» προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχετικά άρθρα