Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ρώσος αν. υπουργός Ενέργειας επισκέφθηκε τον Μασούντ Μπαρζανί στο ιρακινό Κουρδιστάν

Ο Ρώσος αν. υπουργός Ενέργειας επισκέφθηκε τον Μασούντ Μπαρζανί στο ιρακινό Κουρδιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μασούντ Μπαρζανί, Νετσιρβάν Μπαρζανί, Ρωσία,

Ο Μασούντ Μπαρζανί μπορεί να μην είναι πλέον πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, παραιτήθηκε πέρσι μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, αλλά φαίνεται ότι συνεχίζει να παριστάνει τον κοτζάμπαση του ιρακινού Κουρδιστάν. Μάλιστα την Πέμπτη δέχθηκε την επίσκεψη μιας ρωσικής αντιπροσωπείας με την οποία συζήτησε τις «ιστορικές και φιλικές» σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών.

Να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι στη Συρία έχουν συμμαχήσει με τους Τούρκους, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα για τον Μασούντ Μπαρζανί αφού κι αυτός έχει σύμμαχους τους Τούρκους -όπως όλοι οι κοτζαμπάσηδες- αρκεί να πολεμάνε τους πατριώτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που αποτελούν «απειλή» και για τον ίδιο τον Μπαρζανί, που είναι ο ηγέτης της κουρδικής δεξιάς.

Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε τον Μασούντ Μπαρζανί ήταν ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Πάβελ Σορόκιν.

Ο Μπαρζανί κάνει ενεργειακές μπίζνες με τους Ρώσους, τα βλέπουν οι Αμερικανοί αυτά και τους γυρίζει το μάτι ανάποδα.

Ο υπουργός Σορόκιν σημείωσε ότι η Ρωσία βλέπει το Κουρδιστάν ως ένα σημαντικό εταίρο στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και της τεχνολογίας και εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων και σε άλλους τομείς συνεργασίας.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, που δεν έχει κάποιο αξίωμα στην παρούσα φάση, ευχαρίστησε τη Μόσχα για την υποστήριξη που πρόσφερε στους Κούρδους σε δύσκολες στιγμές και ευχήθηκε οι διμερείς σχέσεις να γνωρίσουν περαιτέρω εξέλιξη.

Υπερδραστήριοι οι Ρώσοι στην περιοχή, όπου βρίσκουν χαραμάδα προσπαθούν να «χωθούν», ανεξάρτητα εάν δεν έχουν στην πραγματικότητα δυνατότητες να βοηθήσουν κανένα λαό οικονομικά. Φασαρία να γίνεται δηλαδή, δίχως αποτέλεσμα, απλά για να τη «σπάνε» στους Αμερικανούς.

Νωρίτερα η ρωσική αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό του ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί (της ίδιας «αγίας» οικογένειας), για να συζητήσουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Σε αυτή τη συνάντηση εκτός του Σορόκιν ήταν παρόντες και ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Βλάντισλαβ Μπαρισνίκοφ και ο Ρώσος γενικός πρόξενος Βίκτορ Σιμάκοφ.

Οι Ρώσοι ευχαρίστησαν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του για τη διευκόλυνση της λειτουργίας ρωσικών εταιρειών ενέργειας στο ιρακινό Κουρδιστάν και για τη βοήθειά του στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ερμπίλ και Μόσχας.

Ο πρωθυπουργός Μπαρζανί επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στα πετρελαϊκά συμβόλαια με τη Ρωσία.

Σχετικά άρθρα