Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τραμπ: Ποιοι φταίνε για το «πισωγύρισμα» στις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα

Τραμπ: Ποιοι φταίνε για το «πισωγύρισμα» στις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Κορεατική Χερσόνησος, Νότια Κορέα, Ντόναλντ Τραμπ, Στρατιωτική Άσκηση,

Την Κίνα, ως κύρια υπεύθυνη για το πισωγύρισμα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας, έδειξε για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε έναν ακόμη καταιγισμό tweets, ο Τραμπ εξήρε τη «φανταστική» σχέση του με τον Βορειοκορέατη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αναλώνονται σε στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα, στέλνοντας ωστόσο σαφές μήνυμα στην Πιονγιάνγκ ότι εάν γίνουν τελικά οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις θα είναι «μεγαλύτερες από ποτέ».

Η υπόθεση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη Νότια Κορέα επανήλθε τις τελευταίες ημέρες, μετά την επιστολή από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας.

Ο Πομπέο ακύρωσε εν τέλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα σηματοδοτώντας για πρώτη φορά την παντελή έλλειψη προόδου από τη Σιγκαπούρη κι έπειτα.

Τότε, στο πλαίσιο της ιστορικής Συνόδου μεταξύ Τραμπ – Κιμ, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αναστείλει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, οι οποίες αποτελούν σημείο τριβής με την Πιονγιάνγκ.

Η αντίδραση του Πεκίνου ήταν άμεση, με την Χούα Τσουνγίνγκ, την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, να χαρακτηρίζει «ανεύθυνες» και δυσνόητες τις δηλώσεις Τραμπ. Η Χούα πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους.

Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας αποτελεί μία μεγάλη ήττα για τον Τραμπ εν όψει μάλιστα των ενδιάμεσων εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, καθώς ήλπιζε να εξομαλύνει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Πιονγκγιάνγκ πετυχαίνοντας κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος πρόεδρος ως τώρα.

Στα τελευταία του σχόλια στο Twitter ο Τραμπ επεσήμανε ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται «υπό τεράστια πίεση από την Κίνα εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών μας για το εμπόριο με την κινεζική κυβέρνηση».

Το Πεκίνο είναι ο μοναδικός σημαντικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ.

Σχετικά άρθρα