Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρόεδρος του Κοσόβου λέει ότι θέλει να καθορίσει τα σύνορά του με τη Σερβία και να ζήσει με ειρήνη

Ο πρόεδρος του Κοσόβου λέει ότι θέλει να καθορίσει τα σύνορά του με τη Σερβία και να ζήσει με ειρήνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Κόσοβο, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Χασίμ Θάτσι,

Σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Danas, ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι, δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία «Σέρβικης Δημοκρατίας» στο Κόσοβο.

«Σκοπός μου δεν είναι καμιά εθνική διαίρεση και η δημιουργία μιας δεύτερης “Σέρβικης Δημοκρατίας” στα εδάφη μας.

»Στόχος μου είναι να καθορισθούν τα 400 χιλιόμετρα των συνόρων και αυτή η διαδικασία απαιτεί μια λύση που θα προσφέρει ειρήνη σήμερα και στο μέλλον».

«Δεν κάνω διαπραγματεύσεις με τη Σερβία για λόγους νοσταλγίας. Δεν διακατέχομαι από “Γιουγκοσλαβονοσταλγία”, όπως κάποιοι υποφέρουν.

»Ούτε μιλώ με το Βελιγράδι γιατί μου αρέσει να περνώ το χρόνο μου στους διαδρόμους των Βρυξελλών και να τρώμε κρύα σάντουιτς μέχρι αργά το βράδυ.

»Όχι. Μιλάω με τον Βούτσιτς και είμαι πρόθυμος να βρω μια λύση επειδή θέλω να δω το Κόσοβο όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», τόνισε ο Θάτσι.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει μέριμνα για τους Αλβανούς που ζουν στη νότια Σερβία, στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, είπε χαρακτηριστικά:

Ο λαός της Κοιλάδας του Πρέσεβο, των τριών αυτών δήμων, που το 1992 εξέφρασε τις πολιτικές του προθέσεις, είναι σαφές ότι σε οποιαδήποτε διόρθωση των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών θα δείξουμε ενδιαφέρον για αυτόν.

Πιστεύω ότι αν υπάρχει βούληση από την ηγεσία στο Κοσσυφοπέδιο και στη Σερβία θα βρούμε μια λύση, θα βρούμε έναν τρόπο για να υπάρξει μέριμνα σε αυτούς τους ανθρώπους σε αυτές τις παραμεθόριες περιοχές ώστε να αισθάνονται άνετα και ασφαλείς τόσο οικονομικά τόσο και πολιτικά.

Τέλος ο Θάτσι, εξήρε τη συμφωνία Ελλάδος-Σκοπίων, την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι το κλείσιμο όλων των ανοικτών ζητημάτων θα ωφελήσει το Κόσοβο.

Σχετικά άρθρα