Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Διόρθωση» των συνόρων Κοσόβου και Σερβίας θέλει ο Χασίμ Θάτσι – Θα φέρει ειρήνη ή πόλεμο;

«Διόρθωση» των συνόρων Κοσόβου και Σερβίας θέλει ο Χασίμ Θάτσι – Θα φέρει ειρήνη ή πόλεμο;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Αλβανοί, Βαλκάνια, Κόσοβο, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Χασίμ Θάτσι,

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα «Πανόραμα», επιμένει στην πρότασή του για διόρθωση των συνόρων του Κοσόβου με τη Σερβία και ισχυρίζεται ότι για το θέμα, έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Kosovapress, ο Θάτσι δήλωσε ότι μόνο με τη «διόρθωση των συνόρων», θα υπάρξει οριστική συμφωνία με τη Σερβία.

Το Κόσοβο, δήλωσε, έχει μια μικρή πιθανότητα να δοκιμάσει να ενωθεί με το (σ.σ. σερβικό με αλβανικό πληθυσμό) Πρέσεβο, άλλωστε αυτό ζητούν και οι Αλβανοί στο Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας.

Στο διάλογο με τη Σερβία, τόνισε αρκετές φορές ο Θάτσι στη συνέντευξή του, το Κόσσοβο έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, δεν ξεκίνησε το διάλογο για να χάσει, αλλά για να πετύχει ειρηνική συμφωνία με τη Σερβία.

Κάλεσε τις πολιτικές παρατάξεις στο Κόσοβο να είναι ενωμένες και κατέληξε δηλώνοντας ότι, το αίτημα του Κοσσόβου είναι να επιστραφεί το Πρέσεβο στο Κόσσοβο καθώς η Σερβία δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει για τους Αλβανούς του Πρέσεβο δικαιώματα, τα οποία το Κόσοβο τα διασφαλίζει για τους Σέρβους που ζουν στο έδαφός του.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία Κάιλι Σκοτ, γράφει η εφημερίδα «Γκαζέττα Σκιπτάρε», δήλωσε ότι, οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να βοηθήσουν το Κόσοβο και τη Σερβία στην επίτευξη συμφωνίας και πρόσθεσε ότι, δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση Τράμπ θα αλλάξει δραστικά τις θέσεις της Ουάσιγκτον για το καθεστώς του Κοσόβου.

Η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, όταν ρωτήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Vizion Plus να τοποθετηθεί στις δηλώσεις Θάτσι, απάντησε ότι, η λύση στο διάλογο Κοσόβου-Σερβίας θα πρέπει να είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Για πρώτη φορά, σχολιάζουν αλβανικές εφημερίδες, όχι μόνο δεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όταν γίνεται λόγος για αλλαγή συνόρων, αλλά ούτε επέπληξε το Θάτσι για τις δηλώσεις του.

Ο βουλευτής του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος Μισλίμ Μουρίζι, αντέδρασε μετά τις προτάσεις Θάτσι για «διόρθωση συνόρων» δηλώνοντας ότι οι προτάσεις Θάτσι οδηγούν σε πόλεμο.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης Πετρίτ Βασίλη, άφησε να εννοηθεί ότι τα σύνορα είναι εντάξει, πρόβλημα παραμένει η υπεράσπισή τους.

Αντιδράσεις στο Κόσοβο

Οι βουλευτίνες του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης, Αλμπουλένα Χατζίου και Αρμπέριε Ναγκάβσι, δήλωσαν ότι ο Χασίμ Θάτσι δεν έχει καμία αξιοπιστία όταν μιλάει για διόρθωση συνόρων με τη Σερβία, όπως έγινε και με τα σύνορα με το Μαυροβούνιο, όπου το Κοσσυφοπέδιο έχασε μέρος της επικράτειας, γράφει αλβανικό δημοσίευμα που αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η βουλευτής Χατζίου δήλωσε ότι ο Θάτσι θα πρέπει να σταματήσει αμέσως κάθε συνέχιση του διαλόγου με τη Σερβία, γιατί, σύμφωνα με αυτήν, μπορούν να αρχίσουν διαμαρτυρίες.

Επίσης, η βουλευτής Αρμπέριε Ναγκάβσι, δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τη χώρα να πάει στις κάλπες και να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση.

«Το Κοσσυφοπέδιο χρειάζεται νέες εκλογές. Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έχει ένα νέο πρόεδρο, ο οποίος δεν θα φοβάται τα δικαστήρια και την εντολή των πολιτών», είπε.

Στην οριοθέτηση του Κοσσυφοπεδίου με το Μαυροβούνιο, το Κίνημα της Αυτοδιάθεσης είχε εκφράσει έντονα την αντίθεσή του, υποστηρίζοντας ότι παραχωρήθηκαν αλβανικά εδάφη με την συμφωνία που υπέγραψε ο Χασίμ Θάτσι.

Σχετικά άρθρα