Ο Καναδάς δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει να προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διεθνές επίπεδο, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να απελάσει τον Καναδό πρεσβευτή εξαιτίας της κριτικής τους για τις μαζικές συλλήψεις ακτιβιστριών, που ζητούν να καταργηθεί το καθεστώς «κηδεμονίας». Με νέα μέτρα απαντά το θεοκρατικό βασίλειο.
«Να γίνει σαφές σε όλους ότι η καναδική κυβέρνηση εννοεί «να υπρασπίζεται πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον Καναδά και στον υπόλοιπο κόσμο» υπογράμμισε η Καναδή υπουργός Εξωτερικών, Κρίστια Φρίλαντ, στην πρώτη τοποθέτησή της για την διπλωματική κρίση, που ξέσπασε.
«Η εξωτερική μας πολιτική, η οποία βασίζεται σε αξίες, η υποστήριξή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα δικαιώματα των γυναικών, είναι αναπόσπαστο μέρος του ποιοι είμαστε, όταν μιλάμε εξ ονόματος του Καναδά» συμπλήρωσε, ενώ δήλωσε ανήσυχη για την κρίση.
Κληθείσα να σχολιάσει πώς επηρεάζεται σύμβαση για την πώληση ελαφριών τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας 15 δισ. δολαρίων στο βασίλειο των Σαούντ, που είχε συναφθεί το 2014, απάντησε ότι το ερώτημα είναι «πρόωρο» και θα πρέπει μάλλον να τεθεί και στο Ριάντ όσο στην καναδική κυβέρνηση.
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Φρίλαντ η Σαουδική Αραβία επανελαβε ότι δεν επιτρέπει καμία παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματά της και ανακοίνωσε την αναστολή των πανεπιστημιακών υποτροφιών για τους υπηκόους της στον Καναδά, τη μετεγγραφή φοιτητών σε πανεπιστήμια άλλων χωρών, και την αναστολή των πτήσεων της Saudia προς και από το Τορόντο.
Η Οτάβα εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του Ριάντ όσον αφορά τους φοιτητές. «Πιστεύω ότι θα βλάψει στ’ αλήθεια τους φοιτητές οι οποίοι στερούνται το δικαίωμα να σπουδάσουν εδώ» είπε η Φρίλαντ, η οποία είχε καταδικάσει και εκείνη την περασμένη εβδομάδα τη σύλληψη της ακτιβίστριας Σαμάρ Μπαντάουι, την οποία σχολίασε και ο Καναδός πρεσβευτής στο Ριάντ.
Σάλο προκάλεσε δε ανάρτηση σε φιλοσαουδαραβικό λογαριασμό στο Twitter με φωτομοντάζ, που έδειχνε αεροσκάφος να πέφτει πάνω σε ουρανοξύστες του Τορόντο, παραπέμποντας στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Η ανάρτηση διαγράφτηκε σχετικά γρήγορα, αν και πρόλαβε να κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο. Διενεργείται έρευνα για την υπόθεση.
Παρέμβαση είχαμε και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ζήτησε από το Ριάντ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συλλήψεις ακτιβιστών και ακτιβιστριών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και το προέτρεψε να εγγυηθεί την τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών. Χαρακτήρισε και τις δύο χώρες «στενούς συμμάχους».