Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ σχολιάζοντας τις, κατά τη γερμανική εφημερίδα Welt, «αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στα Σκόπια απείλησε τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ ότι, εάν η χώρα του προσχωρήσει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, θα το πληρώσει», απάντησε:
«Είμαστε γεωγραφικά περιτριγυρισμένοι από χώρες του ΝΑΤΟ. Για εμάς, η ένταξη στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παραμένει ένα ημιτελές έργο.
»Ήδη από το 1993 δηλώσαμε την επιθυμία μας να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ.
»Έπρεπε να γίνουμε μέλος το 2008, αλλά η διαμάχη (με την Ελλάδα) για το όνομα το εμπόδισε.
»Το να περάσουμε επιτέλους στην απέναντι όχθη της ένταξης στο ΝΑΤΟ σημαίνει για μας σιγουριά, ασφάλεια.
»Δεν θέλουμε να πλανάται πάνω από τη “Μακεδονία” ένα ερωτηματικό. Θέλουμε να ενσωματώσουμε με σταθερό τρόπο τη χώρα μας στη δυτική κοινότητα. Ως ένα μήνυμα ότι θέλουμε και να παραμείνουμε.
»Το μήνυμα αυτό δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
»Παρατηρούμε τις νέες εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, για παράδειγμα την κρίση της Κριμαίας.
»Μακροπρόθεσμα, εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση με τη Ρωσία.
»Ο κόσμος έχει αλλάξει, το ΝΑΤΟ δεν πλέον αντίπαλος της Ρωσίας. Δεν είναι κατά της Ρωσίας, αλλά υπέρ της σταθερότητας και για χωρών που κυβερνώνται δημοκρατικά. Οι δημοκρατίες δεν έχουν κανένα συμφέρον να απειλούν άλλους».
Τέλος, ερωτηθείς εάν τον Σεπτέμβριο ένα ενδεχόμενο “Όχι” στο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό θα μπλοκάρει ξανά την είσοδο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και εάν φοβάται «έναν υβριδικό πόλεμο της Μόσχας πριν από το δημοψήφισμα», απάντησε:
«Θα είμαστε παρατηρητικοί και προσεκτικοί. Το θέμα του ονόματος πρέπει να είναι απόφαση δική μας και μόνο η δική μας. Κανείς δεν μας έχει αναγκάσει να ενσωματωθούμε στη Δύση.
»Το 70-80% των πολιτών μας υποστηρίζει, επίσης, την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρέπει εμείς να προσφέρουμε τώρα κάτι. Μακροπρόθεσμα, η ένταξή μας είναι καλή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».