Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντιμιτρόφ: Τα Βαλκάνια δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για να σταματούν τους πρόσφυγες

Ντιμιτρόφ: Τα Βαλκάνια δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για να σταματούν τους πρόσφυγες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Πρόσφυγες, Σκόπια,

«Τα Βαλκάνια δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για να σταματούν τους πρόσφυγες» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Είναι εύκολο για ορισμένους πολιτικούς να υπόσχονται στους πολίτες απλές λύσεις, να θέλουν να κλείνουν σύνορα, να υψώνουν τείχη και να υπόσχονται επιστροφή στις παλιές καλές εποχές, αλλά δεν μπορεί να βρεθεί λύση ομφαλοσκοπώντας.

»Μόνο μέσω της συνεργασίας και της βοήθειας προς τις χώρες προέλευσης μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στην Ευρώπη.

»Γι ‘αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι στη Συρία. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και να κοστίσει πολιτικές καριέρες, αλλά κάποια μέρα θα έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική» τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα του ο κ. Ντιμιτρόφ λέει: «Σίγουρα είμαστε μια χώρα διέλευσης, αλλά πολύ λίγοι θέλουν να μείνουν και να ζητήσουν άσυλο.

»Το προσφυγικό έχει γίνει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, διότι δεν έχουμε μια παγκόσμια λύση.

»Ακόμη και μια ευρωπαϊκή λύση από μόνη της δεν αρκεί. Γι’ αυτό και κάθε μονομερής εθνική ενέργεια από μόνη της είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Στο ερώτημα της Welt «Τι άποψη έχει η κυβέρνησή σας για τη δημιουργία μόνιμων κέντρων ασύλου στη πΓΔΜ» απαντά:

«Έχουμε ήδη δύο κέντρα διαμετακόμισης. Μέχρι στιγμής, η ιδέα της ίδρυσης τέτοιων κέντρων στην περιοχή μας είναι ούτως ή άλλως εικασία. Ποτέ δεν λάβαμε ένα τέτοιο επίσημο αίτημα.

»Τα Βαλκάνια είναι ένα νησί στη μέση της ΕΕ. Δεν μπορεί κανείς να ζητήσει από τις χώρες αυτού του νησιού να αναλάβουν ένα τέτοιο φορτίο, εάν δεν αποτελούν μέρος της ΕΕ.

»Νομίζω ότι θα παραμείνουμε πολύ σταθεροί σε αυτό το θέμα. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Την πλήρη αλληλεγγύη μας θα την δείξουμε όταν είμαστε μέλη της ΕΕ.

»Δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί εμάς, τα Βαλκάνια, για να αποκρούει πρόσφυγες.

»Όπως είπα, είμαστε ένα νησί, μια χώρα διέλευσης. Όποιος φτάνει στη χώρα μας προέρχεται από ένα κράτος της ΕΕ».

Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ υπογραμμίζει ότι «η δημόσια στήριξη για την ένταξη στην ΕΕ είναι 70%- 80%.

»Τώρα, βιώνουμε μια στιγμή όπως το 2004, όταν πήραμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας.

»Έπρεπε να περιμένουμε πολύ καιρό, λόγω της διαμάχης του ονόματος (με την Ελλάδα).

»Τώρα έχουμε λάβει την ένατη θετική έκθεση από τις Βρυξέλλες. Τα τρία τέταρτα του εμπορίου μας πραγματοποιούνται με την ΕΕ.

»Εξίσου σημαντικό είναι το μερίδιο των Ευρωπαίων επενδυτών. Για εμάς, δεν υπάρχει κανένα άλλο εναλλακτικό σχέδιο εκτός από την ένταξη στην ΕΕ».

Σχετικά άρθρα