Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι πιο επικίνδυνος σήμερα σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την πολιτικά υποκινούμενη βία και τα όπλα μαζικής καταστροφής, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Έξι στους 10 ερωτηθέντες στην έρευνα, την οποία διεξήγαγε το Global Challenges Foundation, δηλώνουν ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, με τα επιθετικά όπλα, τα πυρηνικά ή τα χημικά όπλα να θεωρούνται μεγαλύτερος κίνδυνος σε σύγκριση με την αύξηση του πληθυσμού ή την κλιματική αλλαγή.
«Είναι σαφές ότι τα υπάρχοντα συστήματα συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο δεν προκαλούν πλέον στους ανθρώπους το αίσθημα της ασφάλειας» επισήμανε ο Ματς Άντερσον, ο αντιπρόεδρος του Global Challenges Foundation, σε μια ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αναταράξεις στις σχέσεις των χωρών του NATO και της Ρωσίας, οι συρράξεις στη Συρία, την Υεμένη και την Ουκρανία και οι πυρηνικές εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν έχουν ως αποτέλεσμα οι πολίτες να νιώθουν ανασφάλεια.
Μια άλλη έρευνα που είχε διενεργήσει το Global Challenges Foundation αφού ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέδειξε ότι οι συνομιλίες κρίθηκαν καθησυχαστικές.
Την ίδια ώρα, λιγότερο από το ένα τρίτο των σχεδόν 5.000 ερωτηθέντων στην τελευταία έρευνα δήλωσε ότι νιώθει μικρότερη ανησυχία για τα όπλα μαζικής καταστροφής.
«Ο πόλεμος είναι πιο πιθανός» σημείωσε η Πατρίσια Λούις, η διευθύντρια διεθνούς ασφάλειας στο think tank Chatham House. «Καταγράφεται μεγάλη αστάθεια κι αυτό συχνά θεωρείται προάγγελος πολέμου».
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι σε 10 χώρες και τη διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων ComRes φέτος τον Απρίλιο.