ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε ενώπιον της ισραηλινής Κνέσετ (Κοινοβούλιο), προκαλώντας αίσθηση με την έκκλησή του για αμνήστευση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και περιγράφοντας μία Μέση Ανατολή απαλλαγμένη από την «τρομοκρατία» μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα.
Η «φρικαλεότητα» της 7ης Οκτωβρίου και το τέλος του «εφιάλτη»
Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην έναρξη του πολέμου κατά τη διάρκεια της εβραϊκής εορτής Σιμχάτ Τορά (Simchat Torah).
Χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 ως «μία από τις πιο σατανικές και φρικιαστικές βεβηλώσεις αθώων ζωών που έχει δει ποτέ ο κόσμος, και τη χειρότερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα».
«Η σκληρότητα της Χαμάς χτύπησε στον πυρήνα της ίδιας της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως η Αμερική ενώνεται με το Ισραήλ στους όρκους «Ποτέ μην Ξεχνάς» και «Ποτέ Ξανά».
Εξήρε το Ισραήλ για τα βάρη που σήκωσε κατά τη διάρκεια του πολέμου, «τα οποία μόνο ένας περήφανος και πιστός λαός θα μπορούσε να αντέξει».
Ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος, διακήρυξε: «Τώρα τουλάχιστον, όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τους Παλαιστινίους και πολλούς άλλους, ο μακρύς και οδυνηρός εφιάλτης επιτέλους τελείωσε».
Καθώς «κατακάθεται η σκόνη και απομακρύνονται τα συντρίμμια στη Γάζα», όπως είπε, «ανατέλλει μία εποχή για μία μεταμορφωμένη περιοχή, και ένα όμορφο και πολύ φωτεινότερο μέλλον εμφανίζεται ξαφνικά εφικτό.
»Αυτή είναι τώρα μία πολύ συναρπαστική εποχή για το Ισραήλ».
Αίτημα για αμνηστία στον Νετανιάχου
Σε μια απροσδόκητη κίνηση, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, να απονείμει χάρη στον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη δίκης για διαφθορά, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες απάτης και κατάχρησης εμπιστοσύνης σε σκάνδαλο που αφορά την αποδοχή πολυτελών δώρων.
«Έχω μία ιδέα, γιατί δεν δίνετε στον Νετανιάχου μία αμνηστία;» είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στον Χέρτσογκ, αποκαλώντας, λανθασμένα, τον Νετανιάχου ως «έναν από τους μεγάλους προέδρους εν καιρώ πολέμου», αντί για πρωθυπουργό.
Ο Τραμπ συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα δώρα που φέρεται να έλαβε ο Νετανιάχου:
«Ποιον ενδιαφέρουν τα πούρα και η σαμπάνια;».
Η παρένθεση προκάλεσε μουρμουρητά, παραφωνία, αλλά και χειροκροτήματα στην Κνέσετ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ ζητά να απαλλαγεί ο Νετανιάχου από τις νομικές του περιπέτειες.
Το καλοκαίρι, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει τη λήξη της εν εξελίξει ποινικής δίκης σε ανάρτησή του στο Truth Social, κάνοντας λόγο για «γελοία κυνηγητό μαγισσών» εναντίον του «Μεγάλου Πρωθυπουργού εν Καιρώ Πολέμου».
Η «ήττα» των δυνάμεων του χάους και ο επαναπροσδιορισμός της περιοχής
Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι σε όλη τη Μέση Ανατολή, «οι δυνάμεις του χάους, της τρομοκρατίας και της καταστροφής που μάστιζαν την περιοχή για δεκαετίες, τώρα είναι αποδυναμωμένες, απομονωμένες και πλήρως ηττημένες».
«Μία νέα συμμαχία περήφανων και υπεύθυνων εθνών αναδύεται», είπε, τονίζοντας ότι «οι εχθροί όλου του πολιτισμού υποχωρούν».
Εξήρε την ικανότητα και την ανδρεία των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στον 12ήμερο αεροπορικό πόλεμο με το Ιράν τον Ιούνιο.
Χαρακτήρισε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των IDF, Αντιστράτηγο Εγιάλ Ζαμίρ (Eyal Zamir), λέγοντας ότι «μοιάζει σαν να βγήκε από κεντρικό κάστινγκ», και πρόσθεσε:
«Εξαιρετική δουλειά. Οι άνθρωποί μου λάτρεψαν να δουλεύουν μαζί σας. Συνεργάστηκαν τόσο καλά».
Επανέλαβε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πολλοί Ιρανοί πράκτορες και κορυφαίοι επιστήμονες «έχουν εξαφανιστεί από αυτή τη γη».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στα «όμορφα βομβαρδιστικά Β-2» που έπληξαν το Ιράν κατά την επίθεση των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.
«Νόμιζα ότι ήταν όμορφα αεροπλάνα, δεν είχα ιδέα ότι μπορούσαν να κάνουν όσα έκαναν», σχολίασε.
Υποστήριξε ότι, μαζί, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ «σταμάτησαν τον νούμερο ένα κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας από το να αποκτήσει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον κόσμο».
Κατά τον Τραμπ, το Ιράν θα είχε αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε δύο μήνες ή λιγότερο, εάν δεν είχαν χτυπήσει τις εγκαταστάσεις του, ενώ οι χώρες της Μέσης Ανατολής που υποστηρίζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα δεν θα το έκαναν μπροστά σε ένα πυρηνικό Ιράν.
«Αφαιρέσαμε ένα μεγάλο σύννεφο από τη Μέση Ανατολή και από το Ισραήλ», είπε ο Τραμπ.
«Αυτή ήταν η τελευταία μας ευκαιρία. Και ήταν τιμή μου να βοηθήσω».
Η ειρήνη με το Ιράν και η «συντριβή» της Χεζμπολάχ
Ο Τραμπ επανέφερε το ενδεχόμενο ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, λέγοντας ότι η Τεχεράνη «δέχθηκε μεγάλο χτύπημα» – μια δήλωση στην οποία ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου κούνησε καταφατικά το κεφάλι του.
Θεωρεί ότι θα ήταν σπουδαίο αν μπορούσε να επιτευχθεί μία ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
«Θα ήσασταν ευτυχείς με αυτό; Δεν θα ήταν ωραίο;» ρώτησε τον Νετανιάχου. «Γιατί νομίζω ότι το θέλουν. Νομίζω ότι έχουν κουραστεί».
Ο Τραμπ πιστεύει ότι το Ιράν δεν επανεκκινεί το πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Το τελευταίο πράγμα που θέλουν να κάνουν είναι να αρχίσουν να σκάβουν ξανά τρύπες σε βουνά που μόλις ανατινάχτηκαν».
«Θέλουν να επιβιώσουν, εντάξει;» δήλωσε.
Ανέφερε ότι η ομάδα του «μπορεί να ολοκληρώσει αυτή τη συμφωνία εύκολα, αλλά πρώτα πρέπει να τελειώσουμε με τη Ρωσία», πιθανώς αναφερόμενος στις προσπάθειες του Τραμπ να εξασφαλίσει ειρηνευτική συμφωνία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν, το οποίο ζητά την εξάλειψη του Ισραήλ, έχει απορρίψει την ιδέα της ομαλοποίησης των σχέσεών του με την Ιερουσαλήμ.
Στρεφόμενος στον Λίβανο, ο Τραμπ δήλωσε ότι «το στιλέτο της Χεζμπολάχ, που επί μακρόν στόχευε τον λαιμό του Ισραήλ, έχει συντριβεί ολοσχερώς».
Εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της νέας λιβανέζικης κυβέρνησης να αφοπλίσει οριστικά την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ «και να οικοδομήσει ένα ακμάζον κράτος εν ειρήνη με τους γείτονές του».
Η νίκη του Ισραήλ και το επόμενο βήμα
Ο Πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ως «την πιο απαιτητική ανακάλυψη, ίσως ποτέ».
«Αυτός ο μακρύς και δύσκολος πόλεμος τελείωσε», είπε, προσθέτοντας ότι ολόκληρη η περιοχή «υποστήριξε το σχέδιο αποστρατιωτικοποίησης της Γάζας, τον αφοπλισμό της Χαμάς και την πλήρη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ».
«Το Ισραήλ έχει κερδίσει όλα όσα μπορούσε με τη δύναμη των όπλων», δήλωσε.
«Έχετε κερδίσει». Τώρα, είπε, είναι ώρα οι νίκες στο πεδίο της μάχης να μεταφραστούν σε ειρήνη και ευημερία για ολόκληρη την περιοχή.
Τέλος, ο Τραμπ εξήρε τον πρόεδρο του κόμματος Γες Ατίντ (Yesh Atid), Γιαΐρ Λαπίντ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν πολύ καλό αρχηγό της αντιπολίτευσης».
Απευθυνόμενος στον Νετανιάχου, είπε: «Μπίμπι (Bibi), είναι καλός άνθρωπος». Και κατέληξε: «Τώρα μπορείς να είσαι λίγο πιο καλός, επειδή δεν είσαι πλέον σε πόλεμο, Μπίμπι».






