Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Βόμβα» Ζάεφ: Αποπομπή Ιβανόφ αν δεν υπογράψει τη συμφωνία – Φόβοι για συγκρούσεις στην πΓΔΜ

«Βόμβα» Ζάεφ: Αποπομπή Ιβανόφ αν δεν υπογράψει τη συμφωνία – Φόβοι για συγκρούσεις στην πΓΔΜ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Εκτός ελέγχου φεύγει η σύγκρουση στο εσωτερικό της πΓΔΜ με αφορμή τη συμφωνία για την ονομασία της γείτονος, την οποία το εθνικιστικό VMRO χαρακτηρίζει “προδοσία” και “άνευ προηγουμένου συνθηκολόγηση”, με τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να προειδοποιεί τον Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ με αποπομπή σε περίπτωση που υλοποιήσει την απειλή του και δεν υπογράψει τη συμφωνία.

Σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο προερχόμενος από το VMRO Πρόεδρος, ο κ. Ζάεφ σε αυστηρούς τόνους σημείωσε σε συνέντευξή του λίγο πριν την κύρωση στη Βουλή της συμφωνίας πως “εάν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα κανείς δεν έχει δικαίωμα να την ανατρέψει”.

Συγκεκριμένα, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε πως «αν οι πολίτες που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ταχθούν υπέρ της συμφωνίας και ο Πρόεδρος της πΓΔΜ δεν την υπογράψει, τότε η πλειοψηφία των βουλευτών θα επιδιώξει την αποπομπή του».

«Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος», σημείωσε ο Ζάεφ.

«Όμως αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δε θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της», πρόσθεσε.

Έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή η συμφωνία

Χθες, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, που σημαδεύτηκε από επιθέσεις και σκληρούς χαρακτηρισμούς προς τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, εγκρίθηκε από την Επιτροπή της Βουλής των Σκοπίων η συμφωνία για το ονοματολογικό, η οποία υπογράφηκε την Κυριακή στις Πρέσπες.

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν 69 βουλευτές ενώ 40 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και αυτοί του VMRO αντιτάχθηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η κύρωση στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αποφασίσει μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ομιλίας, βουλευτές φώναζαν «προδότες» από τις θέσεις τους.

Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, άρχισαν να χτυπούν τα χέρια τους στα έδρανα και να φωνάζουν: «Προδότες, πουλήσατε το κράτος».

«Αστάκος» η Βουλή των Σκοπίων

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση, που αντιτίθεται στη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες και αποχώρησε από τη συζήτηση την Τρίτη, έχει καλέσει τους υποστηρικτές της σε συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο.

Έτσι, από νωρίς το πρωί, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το κοινοβούλιο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Σχετικά άρθρα