Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκοπιανός Αρχιτέκτονας: Όλα τα «μνημεία» Γκρουέφσκι είναι αυθαίρετα – Ή νομιμοποίηση ή κατεδάφιση

Σκοπιανός Αρχιτέκτονας: Όλα τα «μνημεία» Γκρουέφσκι είναι αυθαίρετα – Ή νομιμοποίηση ή κατεδάφιση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Σκόπια,

Παράνομη έκρινε τη… σκοπιανή Ντίσνεϊλαντ, με τα «αρχαιομακεδονικά» -και όχι μόνο- αλυτρωτικά μνημεία αισθητικής «Λας Βέγκας», που κατασκεύασε ο ημιπαράφρονας ελληνικής καταγωγής εξωμότης πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι, ο Σκοπιανός αρχιτέκτονας Μάρτιν Πανόφσκι.

Σύμφωνα με τον κ. Πανόφσκι, πρόεδρο της Ένωσης Αρχιτεκτόνων και μέλος της Επιτροπής για την Εξέταση των Μνημείων του σχεδίου «ανάπλασης» Σκόπια 2014, η «Αψίδα Μακεδονία», ο «Έφιππος Πολεμιστής» (το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και συνολικά 30 γλυπτά που τοποθετήθηκαν στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ από το 2008 και μετά, είναι παράνομα (αυθαίρετα) και η κυβέρνηση πρέπει ή τα γκρεμίσει ή να τα νομιμοποιήσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πληροφορούμαστε ότι σοβαροί άνθρωποι στα Σκόπια (ναι υπάρχουν και τέτοιοι στο γενικό κρατίδιο) προσπαθούν να λογικέψουν το τρελοκομείο που δημιούργησε το VMRO, ωστόσο, ήδη οι αντιδράσεις του σκοπιανού ψευδομακεδονικού Τύπου είναι έντονες.

Ιστοσελίδες που πρόσκεινται στον ψευδοαρχαιομακεδονισμό ανάρτησαν την είδηση με τίτλους όπως «προαναγγέλλουν κατεδάφιση» και «η κυβέρνηση κατεδαφίζει τη μνήμη μας».

Οφείλουμε να κατανοήσουμε, ανεξάρτητα εάν το αποδεχόμαστε ή όχι, ότι στη δεκαετία που κυβέρνησε ο Γκρουέφσκι τη μικρή περίκλειστη χώρα, οι σλαβόφωνοι -ιδιαίτερα οι νέοι που είχαν την ατυχία να πάνε τότε σχολείο- βομβαρδίστηκαν από μια τρομερή προπαγάνδα και παραμυθολογία ως να πρόκειται για πραγματικά ιστορικά γεγονότα.

Ο σφετερισμός και η διαστρέβλωση όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της βουλγαρικής ιστορίας διδάχτηκε ως πραγματικότητα και οι άνθρωποι αυτοί, απελπισμένοι για μια ταυτότητα με μεγαλείο, ως αναπλήρωση στη φτώχεια και τη μιζέρια τους, την υιοθέτησαν.

Σε καμία περίπτωση δεν τα γράφουμε αυτά για να τους «δικαιολογήσουμε». Διαπιστώσεις κάνουμε.

Σχετικά άρθρα