Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ζάεφ προσπαθεί να αποφύγει τη συνταγματική αναθεώρηση – Μας θεωρεί «χαζούς» ο… Βαλκάνιος βλαχοδήμαρχος;

Ο Ζάεφ προσπαθεί να αποφύγει τη συνταγματική αναθεώρηση – Μας θεωρεί «χαζούς» ο… Βαλκάνιος βλαχοδήμαρχος;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Tο μήνυμα ότι η τελική συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας θα επικυρωθεί από το σκοπιανό κοινοβούλιο με πλειοψηφία προτού πάει σε δημοψήφισμα, έστειλε ο Ζόραν Ζάεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το πρώτο έτος στην πρωθυπουργία.

Όμως, ότι μια συμφωνία θα περάσει για να επικυρωθεί από το κοινοβούλιό τους δεν σημαίνει και συνταγματική αναθεώρηση.

Τονίζουμε ότι η Ελλάδα έχει θέσει ως όρο ονομασία erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση -δηλαδή το νέο όνομα να είναι το συνταγματικό του κρατιδίου για όλες τις χρήσεις- και απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών που υπάρχουν στο σκοπιανό Σύνταγμα.

Εδώ ο Ζόραν Ζάεφ προφανώς και δεν τηρεί τους όρους, που σημαίνει δύο πράγματα: Ή προσπαθεί να το περάσει «πλάγια» στην κοινή γνώμη της χώρας του, ή επιχειρεί να μας κοροϊδέψει, κάτι που φυσικά δεν θα του βγει σε καλό.

Πρόσθεσε μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι στη συνέχεια η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία, εάν φυσικά εγκριθεί το νέο όνομα από το δημοψήφισμα.

Αλλά για να στείλει η Ελλάδα επιστολή στο ΝΑΤΟ, προϋπόθεση είναι η συνταγματική αναθεώρηση και όχι απλά να επικυρωθεί μια συμφωνία από το σκοπιανό κοινοβούλιο. Ο κουτοπόνηρος Ζάεφ είναι προκλητικός.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα» και ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε (σ.σ.Τετάρτη), αύριο ή την Παρασκευή», σημειώνοντας ότι αναμένει να γίνει το επόμενο βήμα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν αποκάλυψε πληροφορίες για τα βήματα που θα χρειαστούν εάν επιτευχθεί μια συμφωνία σε ό,τι αφορά την ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αλλά και το δημοψήφισμα που θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να τοποθετηθούν για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Θα γίνει δημοψήφισμα, οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο», είπε ο Ζάεφ και επεσήμανε ότι «οι πολίτες περιμένουν κάποιον που θα μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες».

Εξάλλου, ο Ζόραν Ζάεφ παρείχε τη διαβεβαίωση ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση».

Τέλος, ανέφερε ότι η «’Μακεδονία’ θα έχει το “τέταρτο Ιλιντεν”» και πως «λαχταρά για μια “Μακεδονία” στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος».

Το τι σημαίνει «τέταρτο Ίλιντεν» δεν το γνωρίζουμε και καλό είναι να μας το αποσαφηνίσει, γιατί η υπομονή του ελληνικού λαού είναι οριακή. Επίσης σε ποια «Μακεδονία» αναφέρεται;

Έτσι νομίζουν ότι κάνουν συμφωνίες οι Σκοπιανοί; Θα τα βρουν όλα μπροστά τους.

Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει εάν η πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν» παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σχετικά άρθρα