Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι δύο διαβόητοι τζιχαντιστές αποκεφαλιστές «Beatles» μίλησαν στο CNN – Τι ζήτησε ο Ελληνοκύπριος Αλ. Κότεϊ

Οι δύο διαβόητοι τζιχαντιστές αποκεφαλιστές «Beatles» μίλησαν στο CNN – Τι ζήτησε ο Ελληνοκύπριος Αλ. Κότεϊ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CNN, ISIL, ISIS, Αλεξάντα Κότεϊ, Βρετανία, Ελληνική Ομογένεια, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μοχάμεντ Εμουάζι, Συρία, Τζιχαντιστές,

Οι δύο διαβόητοι τζιχαντιστές αποκεφαλιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ο (κυπριακής καταγωγής) Αλεξάντα Κότεϊ και ο Ελ Σαφέε Ελσεΐχ, μέλη της τετραμελούς ομάδας Βρετανών τζιχαντιστών δημίων με το ψευδώνυμο «Beatles» («Σκαθάρια»), από το ομώνυμο βρετανικό μουσικό συγκρότημα, παραχώρησαν συνέντευξη στο CNN.

Το αμερικανικό δίκτυο τους επισκέφτηκε σε φυλακή στη βόρεια Συρία, όπου κρατούνται από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συμμάχους του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Αρχηγός της ομάδας των «Beatles» ήταν ο Τζιχάντι Τζον, κατά κόσμον Μοχάμεντ Εμουάζι, που έγινε παγκοσμίως γνωστός από τους βιντεσκοπημένους αποκεφαλισμούς δυτικών ομήρων που διέπραξε ο ίδιος.

Οι δύο άνδρες ήταν Βρετανοί υπήκοοι αλλά το Λονδίνο τους αφαίρεσε την υπηκοότητα.

Ο Αλεξάντα Κότεϊ είναι μισός Ελληνοκύπριος και μεγάλωσε ως Ελληνορθόδοξος πριν εξισλαμιστεί και ενταχθεί στους τρομοκράτες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τον κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι διέπραξε και βασανισμούς δυτικών ομήρων.

Οι δύο κρατούμενοι τρομοκράτες δήλωσαν στο CNN ότι επιθυμούν μια δίκαιη δίκη.

«Δεν είμαι δημοκρατικός άνθρωπος, αλλά υπόκειμαι σε δημοκρατικό νόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελσεΐχ για να στηρίξει το αίτημά του.

Ο Αλεξάντα Κότεϊ, απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου, δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να δικαστεί στη Βρετανία.

«Η εμπειρία μου λέει ότι οι Βρετανοί δικαστές είναι αρκετά δίκαιοι», είπε και πρόσθεσε:

«Μου έχουν λείψει τα ψάρια και οι τηγανιτές πατάτες και τα αβγά», αναφερόμενος σε ένα αγαπημένο πιάτο των Βρετανών.

Οι δυο τους προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα που διέπραξαν εξαιτίας των «τραυματικών εμπειριών» που βίωσαν στη Συρία.

Ο Ελσεΐχ, που έφτασε στο Χαλέπι το 2012, κατηγόρησε τη βία του καθεστώτος Άσαντ εις βάρος των πολιτών και ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν το κίνητρο για τον μετέπειτα ρόλο του στο Ισλαμικό Κράτος.

«Ήρθα στη Συρία και είχα αρχές και αξίες. Δεν ήρθα εδώ επειδή αγαπούσα τον θάνατο, ή για να δω τον θάνατο ή την καταστροφή», είπε ο Ελσεΐχ.

Κάποιες από τις αξίες του, είπε, ήταν συμβατές με το Ισλαμικό Κράτος, άλλες όχι.

Ο Κότεϊ δήλωσε μετανιωμένος για τις ακραίες εικόνες στα βίντεο εκτελέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, λέγοντας ότι είναι «λυπηρό που οι οικογένειες [των θυμάτων] αναγκάστηκαν να δουν αυτά».

Ο Ελσεΐχ αναφέρθηκε και στον Τζιχάντι Τζον, τον οποίο θεωρεί «φίλο» του.

«Προφανώς γνωρίζω ότι οι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο δεν θέλουν να το ακούσουν αυτό, αλλά η αλήθεια να λέγεται.

»Ήταν ένας από τους πιο πιστούς φίλους που είχα ποτέ, αξιόπιστος, αδιάβλητος, τίμιος».

Παραδέχθηκε ότι εξεπλάγη όταν είδε σε βίντεο τον Τζιχάντι Τζον να αποκεφαλίζει τους ομήρους και αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν εγκρίνει τις εκτελέσεις.

Σχετικά άρθρα