Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκατό Ασσύριοι χριστιανοί του Ιράκ που είχε αιχμαλωτίσει το Ισλαμικό Κράτος παραμένουν αγνοούμενοι

Εκατό Ασσύριοι χριστιανοί του Ιράκ που είχε αιχμαλωτίσει το Ισλαμικό Κράτος παραμένουν αγνοούμενοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ασσυρία, Ασσύριοι, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μονοφυσίτες Χριστιανοί, Νινευή, Τζιχαντιστές, Χαλδαίοι Χριστιανοί, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Εκατό χριστιανοί Ασσύριοι του Ιράκ, που είχαν απαχθεί από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Ασσύριος Ιρακινός βουλευτής Καμάλ Γιάλντα.

«Από το 2014, μόνο 15 χριστιανοί απαχθέντες απελευθερώθηκαν από τα χέρια του Νταές», δήλωσε ο βουλευτής, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Με δήλωσή του στο κουρδικό BasNews πρόσθεσε ότι έχουν καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια οι αγριότητες που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος εις βάρος των Ασσυρίων του Ιράκ.

Ο ασσυριακός χριστιανικός πληθυσμός της Νινευή υπολογιζόταν σε 130.000 ανθρώπους πριν η περιοχή τεθεί υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών το καλοκαίρι του 2014.

Σχεδόν όλοι έγιναν πρόσφυγες, εγκαταλείποντας τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές.

Ο Καμάλ Γιάλντα επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα οι χριστιανοί έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους Πεσμεργκά.

Οι Ασσύριοι είναι οι αρχαίοι κάτοικοι του Ιράκ. Η πόλη της Μοσούλης και η επαρχία της Νινευή που την περιβάλλει ήταν η αρχαία κοιτίδα τους.

Όσοι χριστιανοί ακολουθούν το μονοφυσιτικό δόγμα (προχαλκηδόνιοι Ορθόδοξοι) διατηρούν και την ασσυριακή ταυτότητα, ενώ όσοι προσεχώρησαν στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποκαλούνται «Χαλδαίοι», δίχως να έχουν σχέση βεβαίως με τους αρχαίους Χαλδαίους αφού είναι Ασσύριοι.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τους ονόμασε έτσι για να τους διαχωρίσει από το υπόλοιπο ασσυριακό έθνος.

Όταν πριν 100 χρόνια ιδρύθηκε το Ιράκ οι Ασσύριοι αποτελούσαν το 25% του πληθυσμού του. Σήμερα, ύστερα από απανωτούς διωγμούς, αριθμούν λιγότεροι από το 2,5%.

Ωστόσο, έρευνες γενετιστών έχουν αποδείξει ότι και οι μουσουλμάνοι του βόρειου Ιράκ, που έχουν αραβική συνείδηση, είναι ασσυριακής καταγωγής.

Εξαιτίας όμως του εξισλαμισμού τους υιοθέτησαν την αραβική ταυτότητα.

Σχετικά άρθρα