Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε λίγες ώρες ο κινέζικος δορυφόρος θα πέσει στη Γη – Πόσο πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος

Σε λίγες ώρες ο κινέζικος δορυφόρος θα πέσει στη Γη – Πόσο πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γη, Διάστημα, Δορυφόρος, Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), Κίνα,

Η καταστροφή του κινεζικού διαστημικού σταθμού στη γήινη ατμόσφαιρα και η πτώση τυχόν τμημάτων του στη Γη θα συμβεί μεταξύ της νύχτας του Σαββάτου 31 Μαρτίου και αργά του απογεύματος της Κυριακής 1 Απριλίου (σε ώρα GMT), σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Η ESA επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει πολύ ακριβής πρόβλεψη, εν μέρει λόγω και της μεταβαλλόμενης ηλιακής δραστηριότητας, δηλαδή των ρεύματος των σωματιδίων που στέλνει ο Ήλιος προς τη Γη και τα οποία επηρεάζουν το γήινο γεωμαγνητικό πεδίο.

Στην πραγματικότητα, ο Ήλιος ήταν τις τελευταίες μέρες πιο ήσυχος του αναμενομένου, με συνέπεια να υπάρχει και πιο ήρεμος διαστημικός «καιρός» γύρω από τον πλανήτη μας. Αυτό, κατά την ESA, σημαίνει ότι η πυκνότητα στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, μέσω της οποίας κινείται ο «Τιανγκόνγκ-1», δεν αυξήθηκε όπως προβλεπόταν, κάτι που θα τραβούσε προς τα κάτω πιο γρήγορα τον ανεξέλεγκτο διαστημικό σταθμό.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ESA, μετέφερε κάπως πιο πίσω τη νέα (και ακόμη αβέβαιη) πρόβλεψη, αν και πάντως η 1η Απριλίου θεωρείται ακόμη η πιθανότερη μέρα. Η πιθανή ζώνη πτώσης βρίσκεται ανάμεσα στις 43 μοίρες βόρεια και 43 μοίρες νότια του Ισημερινού.

Ο «Τιανγκόνγκ-1» υπήρξε το πρώτο διαστημικό εργαστήριο της Κίνας, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2011 για να βοηθήσει τη χώρα να αποκτήσει τεχνογνωσία, έτσι ώστε να κατασκευάσει και να θέσει σε τροχιά ένα μεγαλύτερο επανδρωμένο σταθμό, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στη δεκαετία του 2020.

Στη διάρκεια της ζωής του τον «Τιανγκόνγκ-1» είχαν επισκεφθεί τρεις κινεζικές αποστολές: η πρώτη το 2011, ήταν το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Shenzhou και ακολούθησαν άλλες δύο το 2012 και 2013, τα επανδρωμένα σκάφη Shenzhou 9 και 10 αντίστοιχα.

Πόσο θα έπρεπε να ανησυχεί ο κόσμος;

Πόσο θα έπρεπε να ανησυχεί ο κόσμος για τον κινεζικό διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ-1 που αναμένεται να μπει και να διαλυθεί στη γήινη ατμόσφαιρα εντός των επόμενων ημερών; Η Κίνα διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και μάλιστα υπόσχεται ένα “εντυπωσιακό” θέαμα που θα θυμίζει βροχή μετεωριτών.

Το πεπαλαιωμένο και εκτός ελέγχου πλέον διαστημικό εργαστήριο Τιανγκόνγκ-1 εκτιμάται ότι θα μπει στην ατμόσφαιρα της Γης κάποια στιγμή από αύριο Σάββατο μέχρι την Δευτέρα, σύμφωνα με την κινεζική διαστημική υπηρεσία. Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA υπολογίζει ότι το “παράθυρο” εισόδου είνα μικρότερο, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι αργά τη νύχτα της Κυριακής.

“Οι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν”, διαβεβαίωσε η CMSEO, η κινεζική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις.

Αυτού του είδους οι διαστημικοί σταθμοί “δεν συντρίβονται βίαια στη Γη, όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά διαλύονται και αναμένεται ένα θέαμα (σαν βροχή μετεωριτών) στον έναστρο ουρανό”, εξήγησε.

Το εργαστήριο τέθηκε σε τροχιά τον Σεπτέμβριο του 2011. Κανονικά, θα έπρεπε να πραγματοποιήσει ελεγχόμενη επιστροφή στη γήινη ατμόσφαιρα, όμως σταμάτησε να λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2016, προκαλώντας ανησυχίες για το πότε και πώς θα κάνει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα.

Η πιθανότητα να χτυπηθεί ένας άνθρωπος από κάποιο συντρίμμι βάρους άνω των 200 γραμμαρίων είναι μία στα 700 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη CMSEO.

Ένας ειδικός της ESA, ο Στάιν Λέμενς, εξήγησε ότι στα 60 χρόνια των διαστημικών πτήσεων περισσότερα από 6.000 αντικείμενα, κατασκευασμένα από τον άνθρωπο, επανήλθαν εκτός ελέγχου στη γήινη ατμόσφαιρα και μόνο μια φορά χτυπήθηκε άνθρωπος – χωρίς να τραυματιστεί.

Το μεγαλύτερο μέρος του σταθμού θα καεί κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα και μόνο ελάχιστα συντρίμμια θα πέσουν, με σχετικά χαμηλή ταχύτητα, πιθανότατα στη θάλασσα.

Ο Τιανγκόνγκ-1 είναι το 50ό μεγαλύτερο αντικείμενο που θα μπει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα από το 1957, σύμφωνα με τον Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστρονόμο στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ. “Πολύ πιο ογκώδη πράγματα έχουν πέσει, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Θα είναι κάτι αντίστοιχο με την πτώση ενός μικρού αεροσκάφους”, εξήγησε, εκτιμώντας και αυτός ότι οι άνθρωποι θα δουν ένα “εντυπωσιακό θέαμα” όταν τα συντρίμμια θα μετατραπούν σε “πύρινες μπάλες”, σε υψόμετρο περίπου 60-70 χιλιομέτρων.

Σχετικά άρθρα