Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Εμφύλιος” Ιβανόφ-κυβέρνησης Ζάεφ για την απέλαση Ρώσου διπλωμάτη

“Εμφύλιος” Ιβανόφ-κυβέρνησης Ζάεφ για την απέλαση Ρώσου διπλωμάτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Διπλωματικό Σώμα, Ζόραν Ζάεφ, Κατασκοπεία, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Πράκτορες, Ρωσία, Σεργκέι Σκριπάλ, Σκόπια,

Θεσμική σύγκρουση προκάλεσε στα Σκόπια η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι απευλαύνει Ρώσο διπλωμάτη «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ηνωμένο Βασίλειο», λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ. Με την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών διαφώνησε ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος, σε ανακοίνωση του γραφείου του, την χαρακτήρισε «βιαστική», υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας.

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, υποστήριξε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η απόφαση για την απέλαση του Ρώσου διπλωμάτη ελήφθη με μεγάλη προσοχή και κατόπιν ενδελεχούς ανάλυσης.

Όπως είπε, αυτή στηρίζεται, δε, σε δύο λόγους: ο πρώτος είναι διεθνής και αφορά την επίθεση με χημικό όπλο στη Μεγάλη Βρετανία και την επίδειξη αλληλεγγύης προς τους συμμάχους που προχώρησαν σε συντονισμένες ενέργειες, ενώ ο δεύτερος είναι εσωτερικός, καθώς, όπως υποστήριξε, ο Ρώσος διπλωμάτης που απελαύνεται με τις ενέργειές του «βγήκε έξω από τα όρια της διπλωματικής του εντολής και τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης».

Στην αντιπαράθεση ενεπλάκησαν, τόσο η ρωσική όσο και η βρετανική πρεσβεία στα Σκόπια.

Με ανακοίνωσή της στο Twitter, η πρεσβεία της Ρωσίας, χαρακτήρισε την απόφαση ως «εξαιρετικά εχθρική και αδικαιολόγητη πράξη», δίχως προηγούμενο στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας – ΠΓΔΜ, ενώ προειδοποίησε ότι όλες οι συνέπειες αυτής της πράξης «θα βαρύνουν αποκλειστικά» την ΠΓΔΜ.

Ο Βρετανός πρέσβης στα Σκόπια Τσαρλς Γκάρετ, μέσω Twitter και εκείνος, χαιρέτισε την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί «ισχυρή επίδειξη αλληλεγγύης» και αναπόσπαστο κομμάτι «της εξαιρετικής ενωμένης στάσης της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην ρωσική επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα σε βρετανικό έδαφος».

Στην υπόθεση παρενέβη και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «αυτή δεν πρέπει να επιδεινώσει τις σχέσεις της χώρας με την Ρωσία», αλλά, επανέλαβε, ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες «εδώ και σε όλο τον κόσμο» θα πρέπει να σέβονται την Σύμβαση της Βιέννης και τους νόμους των χωρών φιλοξενίας.

Σχετικά άρθρα