Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαδήλωση υπέρ της ένωσης με τη Ρουμανία πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας

Διαδήλωση υπέρ της ένωσης με τη Ρουμανία πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Μολδαβία, Ρουμανία,

Διαδήλωση υπέρ της ένωσης με τη Ρουμανία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κισινάου, πρωτεύουσα της Μολδαβίας.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν τα κοινοβούλια των δύο χωρών να υπογράψουν ψήφισμα για την έναρξη των διαδικασιών, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την ένωση της Μολδαβίας με τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, βέβαια, η ένωση των δύο γειτονικών κρατών θεωρείται σχεδόν απίθανη.

Ωστόσο, η παραπάνω κίνηση φαίνεται πως εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη Μολδαβία, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη σύγκρουση μεταξύ των φιλοδυτικών και των φιλορωσικών.

Η περιοχή, όπου σήμερα απαρτίζει το κράτος της Μολδαβίας, κατά τον 19ο αιώνα άνηκε στην τσαρική Ρωσία.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο, ενώθηκε με το Βασίλειο της Ρουμανίας, προτού προσαρτηθεί στη Σοβιετική Ένωση το 1940.

Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, η Μολδαβία κήρυξε την ανεξαρτησία της.

Η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου, προς το παρόν, τηρεί σιγήν ιχθύος, παρότι στη σημερινή συγκέντρωση το «παρών» έδωσε και ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εξελίξεις αναμένεται να επιταχυνθούν το προσεχές διάστημα, καθώς τον Νοέμβριο θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

Κλειδί για το μέλλον της χώρας θα αποτελεί το ποσοστό του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο τάσσεται υπέρ της φιλορωσικής προσέγγισης.

Να σημειωθεί ότι οι Μολδαβοί είναι το ίδιο έθνος με τους Ρουμάνους. Η γλώσσα που μιλάνε είναι ρουμάνικα, αν και οι Ρώσοι προσπάθησαν να τους πείσουν ότι είναι… μολδαβικά, όπως ομοίως κάποιοι προσπαθούν να πείσουν τους Σκοπιανούς ότι τα βουλγαρικά που μιλάνε είναι… «μακεδονικά».

Οι Ρουμάνοι δεν είναι Σλάβοι. Είναι λατινόφωνοι, απόγονοι ρωμαϊκών λεγεώνων και Ρωμαίων εποίκων που επιμίχθηκαν με τους αυτόχθονες Δάκες, τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής.

Οι Ελληνες αναφέρονταν σ’ αυτούς ως Γέτες, που ήταν συγκεκριμένα ένας κλάδος των Θρακών, βόρεια της οροσειρά του Αίμου.

Η Δακία οριζόταν νότια περίπου από το Δούναβη ποταμό, στις Ελληνικές πηγές Ίστρος, ή στη μέγιστη έκταση της από τον Αίμο.

Η Μοισία (Δοβρουτσά), μια περιοχή νότια του Δούναβη, ήταν μια βασική περιοχή, όπου ζούσαν οι Γέτες και αλληλεπιδρούσαν με τους Αρχαίους Έλληνες.

Στα ανατολικά οριζόταν από τον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα) και τον ποταμό Δάναστρι (Δνείστερο), σε Ελληνικές πηγές και Τύρα, και από τον Τίσα στα δυτικά.

Αλλά έχουν καταγραφεί αρκετοί Δακικοί οικισμοί μεταξύ των ποταμών Δνείστερου και Υπανι (Νότιου Μπουγκ) .

Κατά καιρούς η Δακία περιελάμβανε περιοχές μεταξύ του Τίσα και του Μέσου Δούναβη. Τα Καρπάθια Όρη βρίσκονταν στο μέσο της Δακίας. Έτσι αντιστοιχεί στα σημερινά κράτη Ρουμανία και Μολδαβία, καθώς και μικρότερα τμήματα των Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας.

Σχετικά άρθρα