Το καθεστώς του Mπασάρ αλ Άσαντ πληρώνει τη Βόρεια Κορέα για συνεργασία σχετικά με την παραγωγή χημικών όπλων, αναφέρουν σε έκθεσή τους τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Βόρεια Κορέα, η οποία πρόσφατα δέχθηκε νέο γύρω σκληρών κυρώσεων από την Ουάσιγκτον, απέστειλε 50 τόνους προμήθειας στη Συρία για χρήση στην κατασκευή χημικών όπλων βιομηχανικής κλίμακας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται ο Ο.Η.Ε..
Μια κινεζική εταιρεία που εργάζεται για λογαριασμό της Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σε πέντε αποστολές -μέσω πλοίων- των εν λόγω εμπορευμάτων (πλακάκια ανθεκτικά στην οξείδωση, ανοξείδωτοι χαλύβδινοι σωλήνες και βαλβίδες) προς τη Δαμασκό στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017.
Οι αποστολές αποτελούν μέρος μιας σταθερής ροής πωλήσεων από την Πιονγκγιάνγκ στη Συρία και το Ιράν, με τους εμπειρογνώμονες να υπολογίζουν σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το συνολικό ύψους των συμφωνιών.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από το Reuters, η παγκόσμια εποπτευτική αρχή για τα χημικά όπλα ξεκίνησε έρευνα για τις επιθέσεις στην πολιορκημένη επαναστατημένη της ανατολικής επαρχίας Γούτα, στη Συρία, για να εξετάσει εάν έχουν χρησιμοποιηθεί απαγορευμένα όπλα.
Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) θα εξετάσει επιθέσεις, μεταξύ των οποίων μία την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, κατά τις οποίες οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι σκοτώθηκε ένα παιδί και προκλήθηκαν συμπτώματα συμβατά με την έκθεση σε αέριο χλωρίου.
Οι ηγέτες της Γαλλίας, των Η.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν στοχοθετημένες στρατιωτικές ενέργειες κατά της Δαμασκού, αν υπάρξουν αποδεικτικά στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου.
Η έρευνα από την ομάδα του OPCW γίνεται, καθώς τα συριακά πολεμικά αεροσκάφη συνεχίζουν να χτυπούν την ανατολική Γκούτα σήμερα, παρά την ρωσική έκκληση για πενθήμερη εκεχειρία, για να επιτρέψουν στα 400.000 άτομα που βρίσκονται υπό πολιορκία να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Η χρήση του χλωρίου ως χημικού όπλου απαγορεύεται από τη σύμβαση του 1997 για τα χημικά όπλα.Εάν εισπνευστεί, το αέριο χλώριο μετατρέπεται σε υδροχλωρικό οξύ στους πνεύμονες και η συσσώρευση υγρών μπορεί να πνίξει τα θύματα.
Η τελευταία αποστολή του OPCW επιδιώκει να καθορίσει εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα κατά παράβαση της διεθνούς σύμβασης για τα όπλα, την οποία η Συρία υπέγραψε το 2013 μετά από την εξαφάνιση εκατοντάδων ανθρώπων σε μια μαζική επίθεση με αέριο σαρίν στη Γούτα.
«Η τεχνική γραμματεία του OPCW συνεχίζει να εξετάζει όλους τους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων που αναφέρθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων ισχυρισμών», ανέφερε όταν ρωτήθηκε για τη διερεύνηση των επιθέσεων.
Η ομάδα του OPCW δεν σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Γκούτα για λόγους ασφαλείας – δύο επισκέψεις επιθεωρητών το 2013 και το 2014 κατέληξαν σε ενέδρα – όμως θα συγκεντρώσει μαρτυρίες, φωτογραφίες και βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες και θα πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με ιατρικούς εμπειρογνώμονες.
Ένας κοινός οργανισμός έρευνας του ΟΗΕ και του OPCW, που δημιουργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για τον εντοπισμό των ατόμων που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις χημικών όπλων, κατέληξε το 2016 στο συμπέρασμα ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει χλωριούχο αέριο σε τρεις περιπτώσεις.