Στην ανάγκη εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων εστίασαν στις κοινές δηλώσεις τους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον στο περιθώριο της διήμερης επίσκεψής του στην Άγκυρα της Τουρκίας, δίχως όμως καμία πλευρά να υποχωρεί από τις θέσεις της.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι έχει οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε «κρίσιμο στάδιο» επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει από κοινού με τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στον καθορισμό μηχανισμών για τη διευθέτηση των μεταξύ τους ζητημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση στα μέσα του Μαρτίου.
Από την πλευρά του, ο κ. Τίλερσον επιβεβαίωσε την σημαντική και εις βάθους σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία και επέλεξε να εστιάσει στην κατάσταση στην Συρία με αφορμή την πρόταση που προχώρησε η Αγκυρα νωρίτερα σήμερα -δια Τούρκου αξιωματούχου- βάσει της οποίας ζητά την απόσυρση της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανατολικά του Ευφράτη ποταμού στη Συρία και την παρουσία τουρκικών και αμερικανικών στρατεύματων στην περιοχή Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας.
«Αναγνωρίζω το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να διασφαλίσει τα σύνορά της», δήλωσε ο κ. Τίλερσον και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ και η Τουρκία μοιράζονται κοινούς στόχους για τη Συρία, όπως την νίκη έναντι του Ισλαμικού Κράτους, τη διασφάλιση ασφαλών και σταθερών ζωνών αλλά και την ανεξαρτησία και ενότητα της Συρίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την Αγκυρα να περιορίσει την στρατιωτική της επιχείρηση στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν και να αποφύγει δράσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή.
Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός υπουργός σχολίασε ότι τα όπλα που διατίθενται στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα περιοριστούν σε ειδικές αποστολές, ενώ θα αυξάνεται σταδιακά η παροχή τους για την επίτευξη αποκλειστικά στρατιωτικών στόχων.
Παράλληλα, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το αμερικανικό προσωπικό που εργάζεται στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο αξιωματούχος, που κατέθεσε την πρόταση για την κοινή στρατιωτική παρουσία στην Μάνμπιτζ, δεν θέλησε να κατονομαστεί καθώς οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη επισήμως.
Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την πρόταση, η οποία μάλιστα υποβλήθηκε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα.