Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ιδέα της διαίρεσης του Κοσόβου είναι νεκρή λέει ο Πρόεδρος Θάτσι

Η ιδέα της διαίρεσης του Κοσόβου είναι νεκρή λέει ο Πρόεδρος Θάτσι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Έντι Ράμα, Κόσοβο, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Χασίμ Θάτσι,

Κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε ιδέα διαίρεσης του Κοσόβου, τάχθηκε ο Πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι, αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο της Πρίστινας. «Η ιδέα αυτή είναι νεκρή! Εκφράστηκε και στο παρελθόν και τότε ήμουν σαφής, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας είναι υψίστης σημασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χάσιμ Θάτσι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η διαίρεση του Κοσόβου και η ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία εμφανίζεται ως πιθανή προοπτική.

Αναφέρουν, μάλιστα, ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε σε μυστική συνάντηση, πριν από δύο ημέρες στα Τίρανα, μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, του προέδρου του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι και του Αλί Αχμέτι, προέδρου του αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ.

Ο Χάσιμ Θάτσι ανέφερε, στην ίδια συνέντευξη, ότι υπάρχουν κέντρα, τα οποία δεν κατονόμασε, που -όπως είπε- προσπαθούν να επιβάλλουν τη διαίρεση. «Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας, προσφάτως, πάλι, απείλησαν ότι θα αποκλείσουν εντελώς τη χώρα», είπε ο πρόεδρος του Κοσόβου, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει αν συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας.

“Αποφασίζουμε αυτόνομα”

Συμπλήρωσε, πάντως, πως είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Έντι Ράμα προωθεί την ιδέα διαίρεσης του Κοσόβου. «Το Κόσοβο είναι κυρίαρχο κράτος και αποφασίζει αυτόνομα. Πλανάται όποιος πιστεύει ότι θα συζητήσουμε κάτι που αφορά το Κόσοβο μέσω της Αλβανίας», διεμήνυσε ο Χάσιμ Θάτσι.

Η υπόθεση της διαίρεσης του Κοσόβου, που θέλει το βόρειο τμήμα του να αποσχιστεί και θα ενωθεί με τη Σερβία, ανακινήθηκε πρόσφατα και στο Βελιγράδι.

Τη διαίρεση του Κοσόβου, ως λύση, έχει υποστηρίξει επανειλημμένως και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη και όχι για κυβερνητική θέση.

Σχετικά άρθρα