Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η αντιπολίτευση των Σκοπίων βάζει “τρικλοποδιά” στο νέο νόμο για την αλβανική γλώσσα

Η αντιπολίτευση των Σκοπίων βάζει “τρικλοποδιά” στο νέο νόμο για την αλβανική γλώσσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Αλβανοί, Βαλκάνια, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια, Χρίστιαν Μίτσκοσκι,

Περίπου 35.000 τροπολογίες κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης των Σκοπίων, VMRO-DPMNE, στον νόμο για την αλβανική γλώσσα στη χώρα, παρεμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την ψήφισή του, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην πΓΔΜ ψηφίστηκε από τη Βουλή της χώρας πριν από 20 ημέρες, με τη στήριξη των βουλευτών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δεν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα και τον ανέπεμψε στη Βουλή.

Σε περίπτωση που η Βουλή των Σκοπίων ψηφίσει και πάλι τον νόμο, ο πρόεδρος της χώρας υποχρεούται να υπογράψει το κείμενο.

Ωστόσο, με τον τεράστιο αριθμό τροπολογιών που υπέβαλε το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είναι άγνωστο το πότε θα μπορέσει να ψηφιστεί και πάλι από τη Βουλή o νόμος, ώστε να τεθεί σε ισχύ.

O πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ανέφερε ότι η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να καταθέτει τροπολογίες και το δικαίωμα αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό, ωστόσο κάλεσε το VMRO-DPMNE να μην προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να παρεμποδίσει το έργο του κοινοβουλίου.

Όπως είπε, η πρακτική αυτή της αντιπολίτευσης μπορεί να έχει συνέπειες στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την υιοθέτηση μεταρρυθμιστικών νόμων που είναι σημαντικοί για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νόμο με τον οποίο προβλέπεται η διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, αναφέροντας ότι αυτός «είναι αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας» και τον ανέπεμψε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή ήταν η πρώτη φορά, από το 2009 που ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου των Σκοπίων, που ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέπεμψε νόμο στη Βουλή.

Ο Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση της χώρας είναι διαταραγμένες εδώ και καιρό.

Εναντίον του νόμου αυτού έχει ταχθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο ισχυρίζεται ότι με αυτόν, η χώρα θα καταστεί και επισήμως «δίγλωσση».

Ο νόμος προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού, σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στα Σκόπια.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού των Σκοπίων.

Η ενέργεια του Γκιόργκι Ιβάνοφ να αναπέμψει στη Βουλή το νόμο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα επικρίθηκε έντονα από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Σχετικά άρθρα