Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι κατηγορούν την Τουρκία ότι έριξε βόμβες ναπάλμ στην Εφρίν

Οι Κούρδοι κατηγορούν την Τουρκία ότι έριξε βόμβες ναπάλμ στην Εφρίν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Εφρίν, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Οι Κούρδοι υπερασπιστές του θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, κατηγόρησαν την τουρκική αεροπορία ότι το Σάββατο βομβάρδισε με βόμβες ναπάλμ κουρδικούς στόχους. Να σημειωθεί ότι οι βόμβες ναπάλμ είναι απαγορευμένο όπλο, οι Τούρκοι όμως τις είχαν χρησιμοποιήσει και στην Κύπρο.

«Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί το απαγορευμένο όπλο ναπάλμ στην Εφρίν εναντίον αμάχων», έγραψε στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου ο συροκούρδος πολιτικός Ιλχάμ Εχμέντ (Îlham Ehmed).

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα φωτογραφίες ή βίντεο που να αποδεικνύουν τις κουρδικές κατηγορίες.

Τι είναι οι ναπάλμ

Η ναπάλμ είναι εμπρηστικό όπλο που αποτελείται από έναν παράγοντα αύξησης ιξώδους και πετρέλαιο ή παρόμοιο καύσιμο.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως εμπρηστικός μηχανισμός και αργότερα ως όπλο κατά προσωπικού, καθώς το εύφλεκτο υλικό που περιέχει κολλάει στο δέρμα και προκαλεί σοβαρά εγκαύματα όταν καίγεται.

Οι ναπάλμ αναπτύχθηκαν το 1942 σε ένα μυστικό εργαστήριο στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, από μια ομάδα με επικεφαλής τον χημικό Λούις Φίσερ.

Χρησιμοποιήθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις για πρώτη φορά το 1944 στην Γαλλία.

Εκτενέστατη χρήση τους έγινε και στο θέρετρο των επιχειρήσεων με την Ιαπωνία όπως και στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο 1946-1949.

Η τεράστια αποτελεσματικότητά τους τις κατέστησε προσφιλές όπλο και κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ο όρος «ναπάλμ» προκύπτει από το συνδυασμό των ονομάτων δύο συστατικών του παράγοντα αύξησης ιξώδους, των συγκαταβυθισμένων αλάτων των αργιλίου του ναφθενικού και του παλμιτικού οξέως.

Η ναπάλμ Β είναι μια πιο σύγχρονη μορφή της ναπάλμ, αλλά με διαφορετική χημική σύνθεση, ωστόσο αναφέρεται επίσης ως ναπάλμ.

*Η κεντρική φωτογραφία δεν είναι από βομβαρδισμό ναπάλμ, αλλά από συμβατικό βομβαρδισμό των Τούρκων στην Εφρίν με θύματα και παιδιά.

Σχετικά άρθρα