Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το αλβανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε το σύνθημα «θάνατο στους Αλβανούς» σε τοίχο στο Μοναστήρι της ΠΓΔΜ

Το αλβανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε το σύνθημα «θάνατο στους Αλβανούς» σε τοίχο στο Μοναστήρι της ΠΓΔΜ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Μοναστήρι, Σκόπια,

Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα συνθήματα μίσους σε δημόσιους χώρους με γκράφιτι στην πόλη Μοναστήρι των Σκοπίων με στόχο τους Αλβανούς.

Το υπουργείο δηλώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες επιγραφές εμφανίζονται «στην ιστορική πόλη όπου πραγματοποιήθηκε το ιστορικό συνέδριο της αλβανικής γλώσσας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας προτρέπει τις Αρχές των Σκοπίων να διερευνήσουν και να διώξουν τους δράστες των επιθέσεων αυτών, οι οποίες αντιβαίνουν και παραβιάζουν το πνεύμα της συνύπαρξης και της αρμονίας στο γειτονικό κράτος και σε ολόκληρη την περιοχή.

Η όλη φασαρία γίνεται για ένα σύνθημα σε τοίχο στο Μοναστήρι που έγραφε «θάνατο στους Αλβανούς».

Μοναστήρι και Αλβανοί

Το Νοέμβριο του 1905 ιδρύθηκε από τον Μπάγιο Τοπούλι και άλλους Αλβανούς εθνικιστές και διανοούμενους η Μυστική Επιτροπή για την Απελευθέρωση της Αλβανίας, οργανισμός που προοριζόταν να πολεμήσει για την απελευθέρωση της Αλβανίας από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1908, έγινε στην πόλη το πρώτο Συνέδριο Μοναστηρίου στο οποίο καθορίστηκε το σύγχρονο αλβανικό αλφάβητο. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Φεχίμ Ζαβαλάνι και με επικεφαλής το Μιδάτ Φράσερι, πρόεδρο του συνεδρίου. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ήταν εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτιστικής και πολιτικής ζωής από τα κατοικούμενα από Αλβανούς εδάφη των Βαλκανίων, καθώς και από όλη την αλβανική διασπορά.

Να σημειωθεί ότι προηγουμένως οι Αλβανοί δεν είχαν αλφάβητο και όσοι γνώριζαν γραφή χρησιμοποιούσαν τα ελληνικά γράμματα.

Σχετικά άρθρα