Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα πολιτική κρίση στα Σκόπια – Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αναγνώρισε τα αλβανικά ως επίσημη γλώσσα της ΠΓΔΜ

Νέα πολιτική κρίση στα Σκόπια – Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αναγνώρισε τα αλβανικά ως επίσημη γλώσσα της ΠΓΔΜ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανοί, Βαλκάνια, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Σκόπια,

Τρίζουν εσωτερικά τα Σκόπια εξαιτίας του εθνικιστή προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει τον νόμο που αναγνωρίζει τα αλβανικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κρατιδίου.

Ο πρόεδρος Ιβανόφ, σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει τον νόμο που αναγνώριζε τα αλβανικά ως επίσημη γλώσσα επειδή λέει ότι δεν τον ψήφισε η αντιπολίτευση, δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και επίσης δεν το ζήτησε η ΕΕ.

Πρόκειται για σοβαρή εμπλοκή στα εσωτερικά του πολυεθνικού κρατιδίου. Οι εθνικιστές ψευδομακεδονιστές, ένας εκ των οποίων είναι και ο Ιβάνοφ, θέλουν να διατηρήσουν τη ψευδομακεδονική ταυτότητα της ΠΓΔΜ και θεωρούν ότι η αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας απειλεί τη ψευδομακεδονικότητά τους.

Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, ο νόμος εκτός από αντισυνταγματικός θέτει επιπλέον σε κίνδυνο τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Αντί για το πνεύμα διαλόγου και της συνύπαρξης για την οικοδόμηση της πολυεθνικής κοινωνίας μας, μέσω δίκαιων και γενικά αποδεκτών νόμων κάνουμε έναν άδικο και καταπιεστικό νόμο που ευνοεί μόνο την αλβανική γλώσσα, ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις μου για τη μη τήρηση του νόμου σχετικά με τη χρήση των γλωσσών από το Σύνταγμα, αλλά και των ενδείξεων των εμπειρογνωμόνων καθώς και του ευρέως κοινού σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου, βάσει του άρθρου 75 του Συντάγματος, έλαβα την απόφαση να μην υπογράψω το νόμο για τις γλώσσες», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Ο Ιβάνοφ πρόσθεσε ότι η απόφασή ελήφθη γιατί η ψήφιση του νόμου από Κοινοβούλιο την 11η Ιανουαρίου 2018, έγινε χωρίς δημόσιο διάλογο, χωρίς τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης (του VMRO-DPMNE- το οποίο δεν παρευρίσκονταν στην ψηφοφορία).

Εάν η Βουλή της ΠΓΔΜ ψηφίσει και πάλι το νόμο, που είναι και το πιθανότερο, τότε ο Πρόεδρος της χώρας υποχρεούται να υπογράψει το διάταγμα.

Είναι η πρώτη φορά που ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, από το 2009 που ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου της χώρας, αναπέμπει νόμο στη Βουλή.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αυτήν του Ζόραν Ζάεφ, είναι διαταραγμένες εδώ και καιρό.

Ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή της χώρας, με τη στήριξη των βουλευτών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.

Κατά του νόμου αυτού έχει ταχθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο ισχυρίζεται ότι με αυτόν, η χώρα θα καταστεί και επισήμως «δίγλωσση».

Ο νόμος αυτός προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

Τον νόμο που ψήφισε η Βουλή της ΠΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα, έχουν χαιρετίσει οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κόσοβου.

Σχετικά άρθρα