Το Ινστιτούτο Στατιστικής της Αλβανίας ανέφερε ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους, ο αριθμός των γεννήσεων μειώθηκε κατά 20,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η μείωση των γεννήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά μια μακροχρόνια τάση που έχει ήδη μετατραπεί σε μείζονα ανησυχία για το μέλλον της Αλβανίας.
Πέρυσι, ο αριθμός των γεννήσεων στη χώρα ήταν ο χαμηλότερος σε σχεδόν 100 χρόνια.
Σύμφωνα με το INSTAT και το Βαλκανικό Περισκόπιο, μόνο 31.700 παιδιά γεννήθηκαν σε ολόκληρη την Αλβανία το 2016, που είναι το χαμηλότερο από το 1930 όταν το αλβανικό κράτος δημιούργησε για πρώτη φορά μητρώο και άρχισε να καταγράφει δημογραφικά στοιχεία.
Ωστόσο, το αρνητικό ρεκόρ του 2016 έχει χειροτερεύσει φέτος, καθώς ο ρυθμός των γεννήσεων μειώθηκε κατά 3300 σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του ’16.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η Αλβανία αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή δημογραφική κρίση που σηματοδοτεί την τρίτη γρηγορότερη μείωση γονιμότητας που έχει καταγραφεί ποτέ στην παγκόσμια ιστορία, μετά από την Κορέα και τη Ρωσία.
Σε συνδυασμό με τη μαζική μετανάστευση των νέων, η μείωση προκαλεί ταχεία γήρανση και ρυτίδωση του αλβανικού πληθυσμού, ένα φαινόμενο που έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών.