Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νεκρός ο πρώην Κροάτης στρατιωτικός που ήπιε δηλητήριο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Νεκρός ο πρώην Κροάτης στρατιωτικός που ήπιε δηλητήριο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Γιουγκοσλαβία, Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,

Νεκρός είναι ο Κροατοβόσνιος πρώην στρατιωτικός Σλόμπονταν Πράλιακ, καταδικασμένος για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία Ερζεγοβίνη από το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης, ο οποίος νωρίτερα, αμέσως μετά την απόρριψη της έφεσής του, ήπιε δηλητήριο ενώπιον των δικαστών.

Ο Πράλιακ, ο οποίος δικαζόταν σε δεύτερο βαθμό στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου κατά τον πόλεμο του 1992-1995 στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ακούγοντας ότι η καταδίκη του σε 20 χρόνια κάθειρξη επικυρώθηκε από το δικαστήριο, ήπιε ένα υγρό το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν δηλητήριο.

Πρόκειται για έναν από τους έξι πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες των Κροατοβόσνιων οι οποίοι έχουν οδηγηθεί ενώπιον του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

Ο Πράλιακ είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλακή το 2013 για εγκλήματα κατά Βόσνιων Μουσουλμάνων στο ανατολικό Μόσταρ, στην Ερζεγοβίνη.

Ακούγοντας τον δικαστή να ανακοινώνει ότι η ποινή διατηρείται, ο Πράλιακ αναφώνησε: «Ήπια δηλητήριο».

Οι εφέσεις των έξι Κροατοβόσνιων ηγετών είναι οι τελευταίες τις οποίες θα εξετάσει το Ειδικό Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε αμέσως να πέσουν οι κουρτίνες στα τζάμια της αίθουσας και να κληθεί αμέσως ασθενοφόρο.

Η σύγκρουση μεταξύ Κροατοβόσνιων και Βόσνιων Μουσουλμάνων ήταν μια δευτερεύουσα, αλλά ιδιαίτερα αιματηρή πλευρά του πολέμου στη Βοσνία, δίπλα στην κύρια πλευρά, που ήταν ο πόλεμος μεταξύ Σερβοβόσνιων και Βόσνιων Μουσουλμάνων.

Οι Κροατοβόσνιοι, θεωρώντας ότι οι Σέρβοι θα διαλύσουν ή θα προσαρτήσουν στη Σερβία την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είχαν ιδρύσει δικό τους αποσχιστικό κράτος στην Ερζεγοβίνη και σε τμήματα της δυτικής Βοσνίας, τα οποία ήθελαν να ενσωματώσουν στην Κροατία.

Κροατοβόσνιοι και Βόσνιοι Μουσουλμάνοι κήρυξαν εκεχειρία μεταξύ τους το 1994 και τα επόμενα δύο χρόνια πολεμούσαν από κοινού τους Σερβοβόσνιους των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

Σχετικά άρθρα