Η αλβανική Βουλή απέρριψε την Τετάρτη το αίτημα της αλβανικής Δικαιοσύνης για άρση της ασυλίας του βουλευτή και πρώην υπουργού Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι, με σκοπό τη σύλληψή του. Ο Αλβανός πολιτικός κατηγορείται για εμπλοκή σε καρτέλ ναρκωτικών στο οποίο ηγούνται συγγενείς του.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Σαϊμίρ Ταχίρι θεωρείται δεξί χέρι του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Η αλβανική αντιπολίτευση τον κατηγορεί δημόσια ως “ενδιάμεσο” του Έντι Ράμα με το καρτέλ ναρκωτικών.
Η αλβανική αντιπολίτευση -σε κοινό μέτωπο που συγκρότησαν το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση– τάχθηκε υπέρ του αιτήματος της Εισαγγελίας για άρση της ασυλίας και σύλληψης του Ταχίρι.
Η κυβερνητική πλειοψηφία του Σοσιαλιστικού Κόμματος τάχθηκε κατά της άρσης ασυλίας και σύλληψης του μέλους της.
Αντιπρότεινε να πραγματοποιήσει η Δικαιοσύνη έρευνα για τον Ταχίρι -δίχως άρση ασυλίας- και επίσης, προφανώς για τις εντυπώσεις, ψήφισε υπέρ να γίνει έλεγχος στην κατοικία του κατηγορούμενου βουλευτή και πρώην υπουργού.
Στην αίθουσα κατά την ψηφοφορία ήταν συνολικά 135 βουλευτές.
Ο ίδιος ο Ταχίρι, μετά από σύντομη ομιλία του, όπου δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί σε οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Βουλή, αποχώρησε και δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία.
Με 75 ψήφους υπέρ και 60 κατά υπερίσχυσε η πρόταση της αλβανικής κυβέρνησης, δηλαδή η απόρριψη του αιτήματος της Εισαγγελίας για άρση της ασυλίας και σύλληψης, αλλά υπέρ της έρευνας εις βάρος του Ταχίρι.
Να σημειωθεί ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα έχει 74 βουλευτές. Μείον δύο ψήφους, του Ταχίρι που αποχώρησε και του υπουργού Εσωτερικών Φατμίρ Τζάφα, που βρισκόταν στην Ιταλία, απομένουν 72 ψήφοι. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στις 75 ψήφους που “έσωσαν” τον Ταχίρι αθροίζονται και οι τρεις Τσάμηδες βουλευτές.
Έντονη ήταν η αντίδραση εκπροσώπων της αλβανικής αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας “αίσχος”.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα. Η προστασία των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον Σαϊμίρ Ταχίρι θεωρούνταν αναμενόμενη.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών δεν είναι ο μόνος Αλβανός πολιτικός της κυβερνητικής πλειοψηφίας που το όνομά του εμπλέκεται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η κυβέρνηση του Έντι Ράμα είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.
Ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, έχει κατηγορήσει δημόσια και ευθέως τον Έντι Ράμα ως το “μεγάλο ψάρι”.