Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκόπια και Κόσοβο ερωτοτροπούν αδιακρίτως περίκλειστα στη βαλκανική τους μοναξιά

Σκόπια και Κόσοβο ερωτοτροπούν αδιακρίτως περίκλειστα στη βαλκανική τους μοναξιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Κόσοβο, Κοσσυφοπέδιο, Μπετζέτ Πατσόλι, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Σκόπια,

Τα Σκόπια προχωρούν στη σύσφιξη των σχέσεών τους με το γειτονικό Κόσοβο, όπως προκύπτει από την επίσημη επίσκεψη την Τετάρτη στη χώρα του Κοσοβάρου υπουργού Εξωτερικών, Μπετζέτ Πατσόλι.

Ο Κοσοβάρος συναντήθηκε τόσο με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ όσο και με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, στη συνάντηση Ντιμιτρόφ-Πατσόλι, εξετάστηκαν οι δυνατότητες διασύνδεσης των υποδομών, η άρση των εμποδίων στις μεταφορές και στο εμπόριο και η αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών, ενώ συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση κοινών συνεδριάσεων των υπουργικών συμβουλίων Σκοπίων και Κοσόβου, η πρώτη εκ των οποίων θα διεξαχθεί στις αρχές του 2018.

Αναφορικά με τη φιλοδοξία του Κοσόβου να ενταχθεί στην UNESCO, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, ότι η χώρα του θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει όταν το θέμα αυτό τεθεί στην ημερήσια διάταξη, ενώ πρόσθεσε ότι κατά την λήψη της απόφασης θα λάβει υπόψη τα συμφέροντα τόσο του Κοσόβου, όσο και της Σερβίας, όμως πάνω απ’ όλα θα λάβει υπόψη τα συμφέροντα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας του, συμπεριλαμβανομένων, όπως είπε, και των συμφερόντων της αλβανικής εθνικής κοινότητας της χώρας.

Ο Κοσοβάρος ΥΠΕΞ σημείωσε από την πλευρά του ότι το Κόσοβο υποστηρίζει την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς (σ.σ. πώς αλήθεια το κάνει αυτό, όταν το ίδιο το Κόσοβο πασχίζει να ενταχθεί) και πρόσθεσε πως ανάλογη υποστήριξη αναμένει και από τα Σκόπια, καθώς, όπως είπε, οι δύο χώρες συνορεύουν και το πεπρωμένο τους είναι να συνεργάζονται.

Ο Κοσοβάρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και στη συνάντηση εκτιμήθηκε από κοινού ότι οι δύο χώρες δεν έχουν ανοιχτά διμερή ζητήματα, κάτι που δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης των μεταξύ τους σχέσεων σε όλους τους τομείς, όπως αναφέρει η σκοπιανή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Στην ίδια αναφέρεται, ακόμη, ότι το Κόσοβο δήλωσε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών του ότι υποστηρίζει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εξέλιξη που, όπως είπε, θα συνέβαλε στην ενίσχυση της ασφάλειας και στην ενδυνάμωση των προοπτικών για ολόκληρη την περιοχή.

Στην σκοπιανή κυβερνητική ανακοίνωση προστίθεται πως ο Πατσόλι εκτίμησε πως ο Ζόραν Ζάεφ, «με μεγάλη επιδεξιότητα και αξιοπρέπεια» δημιούργησε στα Σκόπια μια κοινωνία για όλους, αποδεικνύοντας έτσι πως μπορεί να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητα τους.

Ο Πατσόλι σημείωσε, ακόμα, πως ο Ζάεφ έκανε μια σημαντική τομή όσον αφορά τις σχέσεις και τον σεβασμό μεταξύ των πολιτών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, χαίρει του σεβασμού όλης της περιοχής και του κόσμου, περιλαμβανομένου του Κοσόβου.

Τα Σκόπια και το Κόσοβο σύναψαν διπλωματικές σχέσεις το 2009 και το Κόσοβο είναι η 127η χώρα που αναγνώρισαν τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία.

Ότι δύο βαλκανικά κρατίδια συγχαίρουν το ένα το άλλο θυμίζει το ρητό των προγόνων μας, το “όμοιος ομοίω αεί πελάζει”.

Σχετικά άρθρα